Bøger / faglitteratur / erindringer

Min tabte barndom og Udenfor rækkevidde : to beretninger : en bog om traumatiserede flygtninge


Beskrivelse


Beretninger fra en palæstinensisk og en afghansk flygtning med det til fælles, at de har været igennem hårrejsende oplevelser og nu står i Danmark og skal forsøge at få en meningsfuld tilværelse. Forfatteren sætter fortællingerne ind i en behandlingsmæssig ramme.

Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

d. 27. sep. 2013

af

af

Alma Lind Jensen

d. 27. sep. 2013

Bogen har bud til socialrådgivere, psykologer og andre, der arbejder professionelt med flygtninge - her navnlig traumatiserede flygtninge. Men andre voksne danskere kan også blive fanget ind af problematikken.

Forfatteren er socialrådgiver og har igennem 3 år arbejdet med traumatiserede flygtninge. Bogens hovedbestanddel er 2 beretninger fra en palæstinensisk og en afghansk flygtning. 2 vidt forskellige beretninger, men med det til fælles, at hovedpersonerne har været igennem hårrejsende oplevelser og nu står i Danmark og skal forsøge at få en meningsfuld tilværelse til at hænge sammen. Begge er stærkt præget af begivenhederne og i behandling. Yasir, der er palæstinenser, siger et sted at alle palæstinensere (uden undtagelse) har behov for behandling. Det er også Yasir, der for at give en fyldestgørende baggrund, starter sin beretning med de historiske begivenheder tilbage i 1948. Birgit Rasmussen sætter fortællingerne ind i en behandlingsmæssig ramme. Overordnet går det på at genskabe den traumatiseredes tillid til sig selv og sine omgivelser, eller, hvis det ikke lader sig gøre, så finde frem til et adfærdsmønster, som giver bedre strategier og livskvalitet.

Ingen andre fagbøger fortæller så rystende skarpt om traumatiserede flygtninge og deres rehabilitering.

Udover at fortælle de 2 flygtningehistorier, vises hvordan flygtninge modtages her i landet, indslusningen i samfundet samt især behandlingen af flygtninge med PTSD som følge af fængsling, tortur og krigstraumer.