Bøger / skønlitteratur til børn

Min verden i en nøddeskal


Beskrivelse


Billedbog, som på hver dobbeltside - med henholdsvis ord og billede - forsøger at skitsere karakteristiske, men også komplicerede historiske, kulturelle og sociale sammenhænge i 20 forskellige lande i verden.

Anmeldelser (7)


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Karin Bodenhoff

d. 18. dec. 2018

Nogle gange, når folk selv har skrevet de bøger, de savnede til deres børn, er der kommet verdenslitt. ud af det. (Peter Plys, Den store Bastian). Det tror jeg ikke, der gør her, dertil er S.B.s første børnebog, selvom den fortæller om verden, for lidt universel. For privat, for selektiv i sit veloplagte fordomsfulde verdensbillede. I en smuk billedbog af format som et LP-covervideregiver hun sin opfattelse af/sin appetitvækker på et personligt udvalg af 20 af verdens lande for børn. Hvert land sin tekstside og hvert land sin modstående ill. i en klodeformet ramme. Ellersom det man kan se i et kalejdoskops cirkelrunde kikkertfelt. For kaleidoskopisk er S.B.s verden i en nøddeskal. Hun serverer gudesagn, myter, fordomme, poetiske udsagn, løjerligheder og huskerådtil læseren i et flæng. Sproget er stramt og enkelt, skrevet med en munter fyndighed, som gør læseren glad. Illustrationerne er på omslaget nær (det ligner et glansbillede, en juleplatte af denkulørte slags) virkeligsmukke og dejlige at kikke på og illustrerer så mange elementer fra teksten, at de også støtter fint. Det er på mange måder en dejlig og inciterende bog, nogle steder f.eks. i stykkerne om Amerika, Afrika og Holland meget smuk, rammende og intens, i andre stykker f. eks. Israel og Island så komprimeret, at et barn må blive forvirret og have svært ved at kaperestoffet. For læsere mel. 1 og 120 skriver Rhodos. Nok snarere mel. 4 og 120.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Ole Frøslev Christensen (skole)

d. 18. dec. 2018

Stort anlagt billedbog om tyve forskellige lande. Hvert opslag rummer teksten i en kvadratisk og billedet i en cirkelrund vinrød ramme, som udgør en smuk og tiltalende helhed med et lillegennemgående rim som overgang til næste land. I tekst og illustration præsenteres hvert land med brudstykker fra historien, mytologien eller karakteristiske sæder og skikke. Det velformedeunderfundigt naivt-poetiske sprog er en nydelse, og de bløde, varme illustrationer i en blandingsteknik med akvarel og dækkende farver føjer sig smukt dertil. Men det er et spørgsmål, hvor megetbørn vil få ud af bogen. Læsemæssigt kan den klares fra 4.-5. klasse, men indholdet er faktisk for svært samtidig med, at bogens fremtoning signalerer en yngre modtagergruppe. Den eneste og for såvidt ideelle anvendelse er oplæsning i mindre doser med barnet/børnene ved siden af. Og oplæseren må kunne diske op med alle de historier, myter og eventyrlige beretninger, bogen antyder, og somvil pirre barnets nysgerrighed.Den kan derfor blive den eventyrlige nøgle, der åbner for den voksnes spontane fortælling langt mere end sidste opslags opfordring til barnet om at fortælle om siteget land. Bogens muligheder ligger således mere i hjemmet end i skolen. Men det er også en opgave for skolebiblioteket.


Berlingske tidende

d. 4. okt. 1991

af

af

Mette Terkelsen

d. 4. okt. 1991


Politiken

d. 4. okt. 1991

af

af

Søren Vinterberg

d. 4. okt. 1991


Det fri aktuelt

d. 10. okt. 1991

af

af

Steffen Larsen

d. 10. okt. 1991


Weekendavisen

d. 4. okt. 1991

af

af

Jens Andersen

d. 4. okt. 1991


Information

d. 16. nov. 1991

af

af

Anna Poulsen

d. 16. nov. 1991