Bøger / faglitteratur / biografier

Montgomerys erindringer


Detaljer


...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...


Beskrivelse


Den britiske feltmarskal fortæller sit livs historie, specielt om sin deltagelse i en række af den 2. verdenskrigs vigtige begivenheder.

Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

d. 25. okt. 2011

af

af

Kresten Søe Christensen

d. 25. okt. 2011

For interesserede i gruppe 91.93.

Genoptryk af tobindsværk fra 1958. Montgomery (M) var en af krigens hovedaktører og engelsk øverstkommanderende med tilnavnet "Danmarks befrier" maj 1945. Han var kendt som en tilknappet kontroversiel og viljestærk person, der var meget selv iscenesættende og ofte arrogant med en kraftig rivalisering til den amerikanske militære ledelse som konsekvens. M viste tidligt militært talent. Som general var han metodisk og ofte beskyldt for at være en forsigtigper, der ikke tog chancer og derfor ikke fulgte sine sejre op. Bogen er næsten udelukkende om militærkarrieren med M's personlige handlinger og analyserende syn på krigens strategi og uenigheden i samarbejdet med andre militære chefer, især Bradley og Eisenhower. Især her er værket af værdi som kilde. Mht. det øvrige er bogen gnavet af tidens tand både i det knappe jævne sprog og datidens korte distance til begivenhederne. Bogen har dertil som selvbiografi også skær af partsindlæg mht. imagepleje ved fx fiaskoen ved Arnhem og det indædte forsvar for egne gentagne kostbare forgæves fremstød mod tyskerne i Normandiet. Bogen er teksttung med en del memoranda og breve i fremstillingen, der kun afbrydes af kort og en s/h fotosektion.

Tekstidentisk ift. 1958-udgave. 2007 udkom den første egentlige M-biografi: Montgomery : Danmarks befrier.

Et tekstmættet samtidspræget genoptryk som primært må ses som historisk kilde og partsindlæg i M's daværende imagepleje. Af forholdsvis begrænset folkebiblioteksinteresse.