Bøger / skønlitteratur til børn / roman

Musebogen


Beskrivelse


Udgivet i forbindelse med "Det internationale Børneår"s afslutning i december 1979.

Klassisk fortælling om en musefamilies liv og tilværelse på Rynkeby præstegård.

Anmeldelser (7)


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Karin Vibeke Schou (børn)

d. 18. dec. 2018

I anledning af Det internationale Børneårsafslutning i december, 1979, som der står i bogen, udgives denne udgave af Musebogen i kommission på Wøldikes forlag, illustreret af Sv. Otto S. Bogener et optryk (står der ligeledes) efter Reitzels udgave fra 1930. Det exemplar lektøren har kunnet få at se af 1930-udg. er 5. oplag fra 1959. I forhold til denne har foreliggende udg. imidlertidvisse ubetydelige ændringer i retning af mere gammeldags sprog, som f.eks. »så skal du få med mig at bestille« til »så skal du få skam« eller »øjesten« til »kællingeunge« og »skændtes« til»trættedes«. Bogen er absolut kun egnet til oplæsning, den er meget tæt og meget småt tryk og den er sparsomt illustreret med i øvrigt dejlige museteg-tegninger af Sv. O. I forhold til StigVendelkærs udgave fra 1979, (se lektørudt. på denne), en meget smuk og »bibliofil« udgave, som måske mest vil tiltale voksne beundrere af Musebogen.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Tage Aarup (skole)

d. 18. dec. 2018

Den kendte gamle bog om musene fra Rynkeby præstegård foreligger nu i ny udgave fra Wøldikes forlag. Og det kan man sådan set godt undre sig over, for det er jo ikke mere end godt et år siden,at netop samme bog kom fra Vendelkærs forlag. Den nye udgave har et enkelt afsnit på knap IVz side, som ikke findes i udg. fra i fjor, men ellers følges de bogstaveligt talt ord for ord udenvæsentlige ændringer. Sidste års udg. var gennemillustreret af Gil - den nye udg. har 5 tegninger af Svend Otto S. Teksten er sat med meget små typer af den slags der får en til at overvejeanskaffelse af stærkere glas i brillerne. Jeg bedømte forrige udg. i uge 46/78 og konkluderede dengang, i en anbefaling af bogen, og da den nye udg. stort set er uændret, må den følgelig have sammeanerkendelse.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Tage Aarup (skole)

d. 18. dec. 2018

Musebogens forfatter, K. H. With (1805-1865), var fra 1859 og til sin død overskoledir., og var som sådan leder af det samlede danske folkeskolevæsen. I denne stilling bestræbte han sig isærpå at fremskaffe bedre bøger til skolebørnene, og han udarbejdede selv 2 læsebøger, som dog først udkom efter hans død, den første i 1865 og den anden i 1866. I den sidste fandtes fortællingen ommusene fra Rynkeby præstegård, som i deres forlovelsestid bliver skilt fra hinanden, men på forunderlig vis mødes igen i Kancellirådens hus i Kerteminde, hvor de stifter familie og får en børneflokpå fem, som de opdrager i bedste borgerlige stil. - Uddrag af denne fortælling turde være alment bekendt, for de har været at finde i næsten samtlige læsebogssystemer, der er udkommet i de sidstehundrede år. I 1930 udkom fortællingen som selvstændig børnebog under titlen Musebogen, og med samme titel foreligger den nu - tilsyneladende uforkortet og med et væld af skønne tegninger med mus imange herligesituationer. Mere end 100 år gammel - stadig en skøn lille bog - en bog som har sin naturlige plads i alle bibliotekstyper, hvor der færdes børn.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Karin Vibeke Schou (børn)

d. 18. dec. 2018

Stig Vendelkærs forlag har påtaget sig at genudgive Musebogen, den velkendte historie om musene fra Rynkeby Præstegård. - Denne udgave er i sin fremtoning meget forskellig fra den gamle. Renttekstmæssigt er der ikke sket store ændringer, historien præsenteres ubeskåret og der er kun sket få og ubetydelige rettelser til mere moderne sprog. Den store forandring ligger i illustrationerne.Den nye udgave er illustreret af Gil. Illustrationerne er i modsætning til Oscar Knudsens i den gamle tegnet i museperspektiv og viser kun musene, ingen mennesker. Musene er tegnet som nogle småspidssnudede glade fyre med store ører, tegnestilen ligner en blanding af vittighedstegninger og Walt Disney. I øvrigt er der mange af dem, og de følger teksten godt. Om man bryder sig om denneillustrationsform til den gamle historie er naturligvis en smagssag, jeg havde nok foretrukket en mindre pjattet streg og nogle knap så menneskeliggjorte mus. Teksten er trykt tospaltet med megetsmåt tryk. Format 17 X17 cm, 79 sider.


De grafiske fag

årg 76, nr 3

af

årg 76, nr 3


Lands-avisen Aktuelt

d. 2. jan. 1979

af

af

Steffen Larsen

d. 2. jan. 1979


Kristeligt dagblad

d. 14. mar. 1980

af

af

Helen Moe

d. 14. mar. 1980