Bøger / skønlitteratur til børn / roman

Frændeløs


Beskrivelse


Letlæselig og bearbejdet udgave af fortællingen om hittebarnet Remis kamp for at finde sin mor.

Anmeldelser (13)


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Ulla Harne

d. 18. dec. 2018

Stor og omfattende udgave af den kendte franske klassiker fra forrige århundrede, denne oversat efter den engelske udgave af Douglas Monro. Historien om den forældreløse Remi, som sammen medden gamle gøgler Vitalis, hans abe og hunde, drager rundt og laver opvisninger og udsættes for dramatiske ting, sult og kulde, før alt ender godt, er stadig rørende og medrivende læsning. Denneudgave, som er betydelig mere omfattende end Poul Steenstrups og Else Schiølers udgaver, er mere gammeldags i sproget og føles derfor mere oprindelig - sproget understreger den særlige tidstypiskestemning. Den er glimrende oversat, lidt omstændelig, som den skal være, og de forholdsvis nye stregtegninger understreger også 1800-tals-stemningen. Bogen egner sig i modsætning til de andre toudgaver på dansk p.t., først og fremmest til oplæsning for de større børn fra ca. 10 år, og er som sådan anvendelig i børnebibliotekerne.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Kirsten Rossen (børn)

d. 18. dec. 2018

Denne klassiker, der er en af de mest læste børnebøger i forf. hjemland (i Frankrig siden 1878 udg. i 50. udg.), prisbelønnet af Det franske Akademi, er også i Danmark læst og elsket af fleregenerationers børn. Den tidl. danske udg., oversat af Anna Erslev, udkom sidste gang i 14. opl. i 1960 på Chr. Erichsens forlag, ill. af Poul Steffensen. Det stiller store krav til den nyeoversætter. Men G. B. har gjort rigtig i at lade den erfarne og dygtige oversætter Poul Steenstrup tage sig af bogen. Han har formået at omstille datidens charmerende, men efter vor tidoverbroderede sprog til en nutidig klar og alligevel atmosfærefyldt fortælling, som stadig vil blive læst af talrige børn. En børnebogsklassiker, hvor der er plads for fantasi, følelser og som ligDickens fortæller noget om datidens realisme, når den forstås rigtigt. Sat med den let læselige Times, kan den læses fra 9-10 år. Den nye illustrator Robert Jensen tegner med let streg isort/hvidt. Ill. i den tidl. udg. og denne kanikke sammenlignes, men begge har på hver sin måde forstået at give dækning for bogens intentioner.


Bibliotekernes vurdering

d. 27. feb. 2006

af

af

Vibeke Munch Kofoed

d. 27. feb. 2006

Ny udgave af den berømte klassiker fra 1800-tallets Frankrig nyoversat og bearbejdet af Arne Herløv Petersen. Omfangsmæssigt ligger den mellem Gyldendals forkortede udgave ved Poul Steenstrup (4. udg. 1986) og Hernovs oversættelse fra 1990. Sammenlignet med Steenstrup er teksten her mere ordrig, detaljeret og handlingsbeskrivende. Der er anvendt moderne retskrivning, men bevaret ældre ord og vendinger i overensstemmelse med fortællingens tid og atmosfære. Bogen er ikke bearbejdet læseteknisk, og rummer ind imellem lidt svære eller længere ord. Teksten er ikke illustreret, men bogen er forsynet med en farverig, moderne og alligevel tidløs forside af Lilian Brøgger, som viser Remis optræden sammen med gøglertruppen. Den signalerer mere noget eksotisk og sjovt frem for det sørgelige og barske, som bogen i høj grad også rummer. Historien er den velkendte om den forældreløse dreng Remi, som bliver solgt til en omvandrende gøgler Vitalis af sin onde plejefar. Sammen med Vitalis, aben Joli og hundene drager han land og rige rundt og må gå grueligt meget igennem, før han finder sin familie. Den dramatiske og sørgelige historie er stadig gribende læsning, og bogen skal nok finde sit publikum til oplæsning fra ca. 8 år. Gode selvlæsere fra ca. 10 år.


litteratursiden.dk

d. 2. aug. 2020

af

af

Jette Holmgaard Greibe

d. 2. aug. 2020

Fortællingen om den forældreløse dreng Remi, som gennem sin positive måde at se livet på, sit store mod og sin evne til aldrig at give op får et liv med masser af eventyr og venner. ’Frændeløs’ udkom ...


Kristeligt dagblad

d. 22. aug. 2020

af

af

Damián Arguimbau

d. 22. aug. 2020


Læsepædagogen

årg 30, nr 5 (1982)

af

årg 30, nr 5 (1982)


Børn & bøger

årg 39, nr 8 (1986)

af

af

Ady Mark

årg 39, nr 8 (1986)


Berlingske tidende

d. 22. jan. 1987

af

af

Kirsten Holst

d. 22. jan. 1987


Aktuelt

d. 18. nov. 1977

af

af

Steffen Larsen

d. 18. nov. 1977


Politiken

d. 30. nov. 1977

af

af

Annelise Schønnemann

d. 30. nov. 1977


Kristeligt dagblad

d. 23. jan. 1978

af

af

Henrik Moe

d. 23. jan. 1978


Weekendavisen

d. 16. dec. 1977

af

af

Virtus Schade

d. 16. dec. 1977



Informationer og udgaver