Bøger / faglitteratur

Mytens porte : om menneskets grundfortællinger


Beskrivelse


En gennemgang og tolkning af mytologiens og de enkelte myters betydning for menneskets samfundstruktur, kultur og civilisation.

Anmeldelser (4)


Bibliotekernes vurdering

d. 1. okt. 2018

af

af

Jørgen Bartholdy

d. 1. okt. 2018

Alle civilisationer og kulturer har myter som en del af deres grundfortælling. Der er forskelle på myterne, men selve behovet for en mytisk fællesramme synes at eksistere i alle kulturer og subkulturer. Forståelses-, oversigts- og opslagsværk for særligt interesserede på gymnasialt niveau og opefter.

Thomas P. Larsen (f. 1974) er cand. mag. i religion og historie. Han har samlet en lang række myter fra forskellige kulturer som han præsenterer i et samlet overblik samtidig med, at han giver læseren redskaber til at tolke myter og sætte dem i relation til den gængse myteforskning. Bogen strækker sig fra antikke myter over jungiansk psykologi til Starwars og hjerneforskning. Bogen er illustreret, og der er mange uddybende og forklarende indskud i afvigende opsætning og skematisk form. Der er litteraturliste, indeks og forklarende noter.

Det er voldsomme og store spørgsmål, Larsen tager livtag med. Han arbejder dygtigt og bevidst med de mange vinkler på emnet, og netop den brede tilgang er en af bogens styrker. Illustrationer og faktabokse fungerer fint og giver liv, men det bliver ofte ganske ordrigt ligesom Larsen ind i mellem er sprogligt omstændig. Det ændrer ikke på, at bogen har en bred målgruppe, men det indskrænker den gruppe af læsere, den vil nå.

Alverdens mytologier vil interessere samme læsere, men rammer ikke samme overordnede forståelse af myter.


Arken [online]

[Nr.] 167 (2019) = Årg. 40, nr. 1 (2019)

af

af

Heidi Friborg Christophersen

[Nr.] 167 (2019) = Årg. 40, nr. 1 (2019)


Kristeligt dagblad

d. 10. nov. 2018

af

af

Søren Hermansen (f. 1951-02-07)

d. 10. nov. 2018


Religion

2019, nr. 2

af

af

Ole Bjørn Petersen (f. 1953)

2019, nr. 2