Bøger / faglitteratur / bibliografier

Når kunsten terroriseres : om terror som tema i kunsten


Beskrivelse


Hvordan beskriver kunstnere terrorisme? Antologi hvori kunstnere, journalister med flere giver deres bud på, hvordan terror fremstilles i kunsten: i billedkunst, film, musik, drama og litteratur.

Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

d. 10. mar. 2020

af

af

Jacob Holm Krogsøe

d. 10. mar. 2020

Meget aktuel og vigtig antologi om kunst og terror, om hvordan terror fremstilles i kunsten. Teksterne belyser også kunstnerens rolle. For dem med akademisk interesse i kunstens samfundsmæssige rolle og ansvar.

9/11, Utøya, kunstnerens etiske ansvar, Krudttønden, Charlie Hebdo og Muhammed-tegningerne, for blot at nævne nogle af de emner, som denne antologi berører. Efter et forord, der beskriver konteksten for teksterne, følger 15 tekster der alle kredser om kunst og terror. Teksterne er skrevet af folk, der enten har oplevet terror tæt på eller som har beskæftiget sig teoretisk med emnet. Folk som bl.a. Lars Vilks og Helle Merete Brix.

En meget relevant og velskrevet udgivelse, der præsenterer mange forskellige holdninger og teoretiske værktøjer. For hvad er kunstens rolle i forhold til terror? Der er både dybt personlige og meget rørende betragtninger og mere overordnede, vigtige tekster, om kunstens postion. Denne bid fra Jon Eirik Lundbergs bidrag "Terror, kunst og social jihad" summerer meget godt op hvad det handler om: "Og intet er så tabuiseret i vor tid som terrorismen. Det lyder umiddelbart paradoksalt, når nu få emner skaber så mange overskrifter og debatter som netop terrorangreb. Alligevel reagerer folk meget stærkt på værker, der henviser til terror.".

Andre fagbøger om terror og ytringsfrihed som Gud og profeten tilgiver ikkeDe anstændige og De anstændigeAndre fagbøger om terror og ytringsfrihed som Gud og profeten tilgiver ikke og .