Bøger / faglitteratur

Nagasaki - livet efter atomkrigen


Beskrivelse


Om fem overlevende ofre for atombomben over Nagasaki 9. august 1945, som følges frem til i dag. Bogen handler også om de amerikanske og japanske myndigheders forsøg på at skjule katastrofens omfang.

Anmeldelser (4)


Bibliotekernes vurdering

d. 21. mar. 2016

af

af

Hamide Kara

d. 21. mar. 2016

Om atombombens ofre. For læsere der vil kende til atomkrigens historie.

Forfatteren, Susan Southard, skriver, at hun vil udfordre amerikanernes fælles erindring om den sandhed, at atombomberne afsluttede krigen og reddede millioner af amerikanske liv. Hun beskriver atombomben der fik Japan til at overgive sig og dermed afsluttede 2. verdenskrig, med vægt på 5 hibakushas (overlevende atombombeofre) overlevelse og liv i de efterfølgende 70 år. Taniguchi, Wada, Dooh og Nagano, som alle var teenagere d. 9. august 1945, da USA smed atombomben, har delt deres personlige beretninger, brevvekslinger, lægejournaler og fotografier med forfatteren. Southard mener, at amerikanerne helt frem til 1990'erne vidste meget lidt om hibakushas lidelser. Hun skriver: "..bombernes afgørende rolle i at få krigen afsluttet var så indgroede i den offentlige mening og kultur, at mange mennesker stadig opfattede bomberne som veritable fredsskabere." Bogen indeholder private fotos.

Forfatteren har brugt over 10 år på at researche til bogen, der også berører de amerikanske og japanske myndigheders løgne og fortielser, for at skjule katastrofens omfang. Resultatet er en usædvanlig medfølende, barsk og bevægende beretning om de skader atombomben påførte civile i Nagasaki.

Der kan suppleres med viden om atombombernes skader og konsekvenser i bøgerne Hiroshima og NagasakiSadako og de tusind tranerDen yderste umenneskelighed, Sadako og de tusind traner (Ved Birgit Fuglsang) og Den yderste umenneskelighedDer kan suppleres med viden om atombombernes skader og konsekvenser i bøgerne Hiroshima og Nagasaki, (Ved Birgit Fuglsang) og Den yderste umenneskelighedDer kan suppleres med viden om atombombernes skader og konsekvenser i bøgerne Hiroshima og Nagasaki, Sadako og de tusind traner (Ved Birgit Fuglsang) og .


Jyllands-posten

d. 16. apr. 2016

af

af

Tor Tolstrup

d. 16. apr. 2016