Bøger / faglitteratur

Naturlig moral ved naturlig selektion : en moralligning?


Beskrivelse


Hvad kendetegner en moralsk handling, og hvad har moral og etik med evolution at gøre?

Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

d. 5. aug. 2015

af

af

Grethe Lorentzen

d. 5. aug. 2015

Hvad kendetegner en moralsk handling, og hvad har moral og etik med evolution at gøre? En naturvidenskabelig "ligning" til filosofisk orienterede læsere.

Jesper Vind (f. 1963) er biolog med ph.d. i molekylærbiologi, og har bl.a. skrevet om intelligent design og ateisme. Dette er hans første bog om moral i et evolutionært naturvidenskabeligt perspektiv. En moralsk handling gavner andre, og det trækker fra, hvis den skader andre. For det tredje trækker det fra moralen hvis handlingen gavner dig selv. "Gavn" definerer Vind som sandsynligheden for, at de andre lever længere, eller får mere levedygtigt afkom. Udover disse tre ben i ligningen indfører Vind begrebet "bevidst gavn" og en tidsramme: til døden eller evig tid. Ligningen illustreres med eksempler fra menneskelivet og dyreriget. Fyldig engelsksproget videnskabelig litteraturliste.

En lille letlæst bog som opstiller betragtninger om hvad moral er for en størrelse i evolutionær belysning. Vind har her sat sig for at fange essensen af moral i en naturvidenskabelig ramme ved at "kradse lidt i overfladen", og det er lykkedes ganske godt. Det er både tankevækkende og underholdende læsning med gode eksempler fra fx spilteori, forsøg med aber, der bliver forskelsbehandlet og kolonier af bier, der forsvarer boet med deres liv, indsat i "moralligningen".

Samme omfang, format og læsbarhed som Aarhus Universitets serie "Tænkepauser", og den vil tiltrække nysgerrige læsere af denne serie.