Bøger / faglitteratur

Nordstjernen står højt : søfolk og ekspeditioner i Arktis gennem 500 år


Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 25. apr. 2019

af

af

Jytte Bræmer

d. 25. apr. 2019

Som en følge af beliggenheden og tætte forbindelser til Norge og landene i Nordatlanten har danske søfolk en lang historie i de arktiske farvande. Her får vi et meget bredt indblik i de forskellige rejser og ekspeditioner, der er foretaget. Bogen vil fange både Grønlands- og søfartsinteresserede og folk med interesse for polarekspeditioner.

Museet for Søfart har, med udgangspunkt i en udstilling, med denne udgivelse sat fokus på dansk søfarts lange historie i Nordhavet. Bogens 11 artikler strækker sig fra 1500-tallet til et kig ind i fremtiden. Vinklerne er forskellige. Carsten Jahnke rehabiliterer de to meget tidlige amerikafarere Pothorst og Pining fra at være simple pirater til at være væsentlige spillere i den danske kongemagts strategi. Via indlæg om en grønlandsmaler, enkelte ekspeditioner og skibsfarten i området ender vi med at få et spændende kig på fremtidens arktiske skibe, der ikke kun vil bringe eventyrere og forskere, men også cruiseturister til området.

Samlet giver bogen et fint og opdateret indblik i emnet. Forfatterne har alle en akademisk baggrund eller en lang erfaring indenfor området, og alle artiklerne er velskrevne og ligefremme at gå til. Bogen er i et lækkert layout og udstyr med mange fine illustrationer og er oplagt for alle med interesse for søfart, ekspeditioner og det arktiske område.

Der findes mange beretninger om enkeltekspeditioner i området, fx Godfred, men ikke om et større antal som her.