Bøger / skønlitteratur / roman

Øjne som ser


Detaljer


...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...


Beskrivelse


I Jyttes barndomshjem i 1960'ernes Lemvig hersker den psykisk ustabile mors håndfaste og kølige opdragelsesmetoder, og på den hårde måde lærer den lille Jytte at klare sig selv.

Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

d. 2. jan. 2013

af

af

Lone Krøgh

d. 2. jan. 2013

For læsere af skildringer af barske opvækstvilkår i 1960'ernes provins. Udmærket forside.

Jytte Gregersen (f. 1959) debuterer her med en selvbiografisk roman om sin opvækst i 1960'ernes Lemvig. Hun er den midterste af tre piger og vokser op med en mild og venlig far, der er slagteriarbejder, og en psykisk ustabil mor, der gør livet surt for hele familien. Moderen går stort set aldrig uden for en dør, styrer hjemmet med jernhånd og lægger mere end noget andet vægt på facaden, og at hendes døtre er rene og pæne i tøjet. Den lille Jytte lærer at klare sig uden megen støtte eller opbakning, ikke engang ved skolestart eller indlæggelse er der moderlig hjælp at hente. Romanen er skrevet i et jævnt sprog og adskiller sig ikke væsentligt fra lignende barndomsskildringer.

Andre sammenlignelige barndomsskildringer er fx Andersen: Himlen er en boksebold, 2010, Borberg: Skråskrift, 2007, Dahl: På vej til en ven, 2003, og Richardt Beck: Men bedste hr. Hund, 2008,.

Selvbiografisk debutroman om en opvækst i en provinsby i 1960'erne, hvor det ikke er den materielle knaphed, der på afgørende vis præger den lille pige, men den psykisk ustabile mors kølige og hårdhændede opdragelsesmetoder. Sprogbehandling og handlingsgang placerer Øjne der ser lidt under middel i det store felt af barndomsskildringer.