I bibliotekssammenhæng vil Guldpalmevinderen fra 2010 finde sit primære publikum blandt religionsinteresserede og film-aficionados. Filmen kunne med fordel være udgangspunktet for en udstilling om "munkenes verden", "tro på film" eller "europæiske film i det 21. århundrede".
Filmen er inspireret af virkelige hændelser. Vi befinder os på et trappistkloster i Algeriet i 1990'erne, hvor vi møder en lille gruppe franske munke, der lever i harmoni med lokalbefolkningen. Da der udbryder uroligheder i landet, stilles munkene overfor et grusomt valg: Forlad landet eller dø. I et langsomt tempo bevæger filmen sig frem mod fortællingens både tragiske og smukke klimaks. Filmens stil er minimalistisk og smuk, og skuespillet er helt eminent.
Filmen kommer ud af en stolt europæisk filmtradition, hvor det er indholdet, og ikke formen, der er i fokus. Filmen kan med fordel ses i sammenhæng med "religiøse" værker som Det syvende segl, Luther og The passion of the Christ. Alle meget forskellige film, som på hver sin måde kommer ind på essentielle elementer i den kristne tro set gennem en filmisk optik. Hvis man ønsker at se en meget anderledes film, der under overfladen omhandler konflikten i Algeriet, bør man se den mesterlige Skjult.
Om guder og mænd er en lille vigtig storfilm. Et simpelt plot bliver til en stor fortælling om tro, venskab og mod. Filmen er smuk og grum på samme tid, og er en film, man også vil huske om 100 år.