Bøger / skønlitteratur / roman

Organiseret liv


Beskrivelse


Krimi. Narkoselæge Magnus Arnstrin og hans kone, sygeplejerske Lisbeth opdager ved et tilfælde, at der bedrages med organsmugling på det privathospital, hvor de arbejder. De beslutter af moralske årsager at søge at opklare, hvordan de menneskekroppe, der tømmes for organer i Vesten, kommer hertil, og hvorfra de kommer. Jagten på sandheden sætter dem selv i livsfare.

Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 3. aug. 2010

af

af

Torben Wendelboe

d. 3. aug. 2010

Værket henvender sig ved både at være en ganske effektiv krimi og ved at stille store moralske spørgsmål om organtransplantationer til et publikum af krimilæsere og et med interesse for medicinsk etik.

Forfatteren er uddannet sygeplejerske og trækker på sin medicinske ekspertise. Værket giver indledende et billede af nogle problematikker ved organtransplantationen. Ind i denne sammenhæng står nogle voldsomme kapitler om bortførelse af børn i Sri Lanka, og efterhånden flettes en handling ud, der har krimikarakter, idet en narkoselæge og hans sygeplejerske-hustru på et privathospital på Færøerne opdager, at der sker forbrydelser med indsmugling af organdonorer fra 3. verden. De starter en jagt på forbryderne og bliver selv jaget vildt i Indien og Sri Lanka. Tilbage i Danmark får de politiet involveret i den frastødende sag om handel med menneskeliv for at tilfredsstille Vestens krav om organer for enhver pris. Sagen opklares, men undervejs står de moralske spørgsmål: Hvor længe vil Vesten udnytte de fattige, er det rimeligt, at store dele af sundhedsbudgetterne bruges til glæde for de få etc. En lidt speciel konstruktion, der først giver en generel skildring af organdonationer og senere spidser til i en krimi med stigende spændingskurve, men med meget klart moralsk budskab.

Værket har tematik nogenlunde som Mörlings Godmother, 2006, og kan anvendes som denne, men også i et felt med medicinsk etik generelt.

Et debatindlæg på et påtrængende felt - og en velfungerende krimi, når den når dertil.


Sygeplejersken

Årg. 110, nr. 4 (2010)

af

af

Gete Bjerring

Årg. 110, nr. 4 (2010)