Bøger / faglitteratur / biografier

På sporet af en frihedskæmper : Hans Eeg og besættelsestiden


Beskrivelse


Et portræt af den unge frihedskæmper Hans Eeg (1925-1945). Han var som jernbanesabotør med til flere aktioner, indtil han blev arresteret og senere henrettet den 19. april 1945 i Ryvangen. Vi hører desuden om retsopgøret og arbejdet med frihedskæmpernes minde.

Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

d. 2. juli 2020

af

af

Steffen Gordon Nielsen

d. 2. juli 2020

På en saglig og velfortalt måde fortælles historien om den unge frihedskæmper Hans Eeg, som blev henrettet af tyskerne i 1945. For læsere interesserede i emnet eller til undervisning fra folkeskolens afgangsklasser.

Hans Eeg (1925-1945) var som jernbanesabotør med til flere aktioner, indtil han blev arresteret og senere henrettet den 19. april 1945 i Ryvangen. Denne beskrivelse kan man læse på mindetavler, samt i diverse databaser. I nærværende udgivelse forsøger de to forfattere at gå bag de korte biografiske informationer, og tegne et portræt af den unge frihedskæmper. Vi hører kort om barndommen i Aarhus og senere om tiden på Fredericia Gymnasium, hvor han i 1943 for første gang forsøgte sig med sabotage. I efteråret 1944 bliver Eeg ansat hos DSB, og gennemfører en række sabotage aktioner, indtil han arresteres og henrettes. Vi hører desuden om retsopgøret og arbejdet med frihedskæmpernes minde. Intet noteapparat, men bagerst findes litteratur/kilde liste. Velillustreret. De to forfattere er lærere på Fredericia Gymnasium og har tidligere udgivet fagbøger sammen.

Fint lille portræt af en af frihedskampens lidt glemte skikkelser, hvis skæbne sættes ind i en større sammenhæng, således at det også bliver til en historie om selve besættelsen af Danmark.

Eneste selvstændige bog om Hans Eeg. Kan sammenlignes med Spræng-SmithEt mandfolkJohn - frihedskæmper og charmør, Et mandfolk, og John - frihedskæmper og charmørEneste selvstændige bog om Hans Eeg. Kan sammenlignes med Spræng-Smith, , og John - frihedskæmper og charmørEneste selvstændige bog om Hans Eeg. Kan sammenlignes med Spræng-Smith, Et mandfolk, og .