Bøger / skønlitteratur / digte

På tværs af Mælkevejen : en introduktion til de japanske digtformer tanka, renga, haibun og haiku med 99 digte


Beskrivelse


Digte. En række digte i klassiske japanske digtformer med korte introduktioner til digtformerne tanka, renga, haibun og haiku.

Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

d. 22. maj 2019

af

af

Kent Skov

d. 22. maj 2019

Lille bog med præsentation af den klassiske japanske haiku-digtform med prøver på forfatterens egne digte. For interesserede i haiku - også for dem, der selv vil prøve at skrive.

Niels Kjærs bog giver korte introduktioner til de klassiske japanske digtformer, tanka, waka, renga, haibun og haiku. Sidstnævnte er den i mange år verdenskendte digtform, der på mange måder omfatter de tidligere former eller er en variant. De hidrører fra digtere som Matsuo Basho, Yosa Buson, Masaoka Shiki og den kvindelige haiku-mester Soen Chiyo-ni. Haiku består af trelinjede strofer på hhv. fem, syv og fem stavelser og skal følge et nøje defineret regelsæt. NK behersker selv de forskellige "japoniske" digtformer. Hvert afsnit ledsages af eksempler på hans egne digte og kommentarer om de nære ting, der inspirerer ham. Med litteraturliste.

NKs introduktioner er meget korte, men ok til de enkelte historiske japanske digtformer og deres kunstneriske ophav, hvoraf de ældste daterer sig fra omkring år 712 e.Kr. Bogen er og bliver en introduktion med nogle af NKs egne formmæssigt eksemplariske digte af både klassisk og nutidigt tilsnit. Det giver dog ikke en helt sammenhængende fornemmelse af NKs egen produktion.

Af nyere titler findes bla. Haiku - håndbogHaiku for skoleeleverHaiku, for fremtiden og Haiku for skoleelever. Digtere som Peter Laugesen og Viggo Madsen har også udgivet haiku, fx Haiku, for fremtidenAf nyere titler findes bla. Haiku - håndbog og . Digtere som Peter Laugesen og Viggo Madsen har også udgivet haiku, fx Haiku, for fremtidenAf nyere titler findes bla. Haiku - håndbog og Haiku for skoleelever. Digtere som Peter Laugesen og Viggo Madsen har også udgivet haiku, fx .