Bøger / faglitteratur

Pas på blodtrykket!


Beskrivelse


Gennemgang af hvad blodtrykket er samt om forebyggelse mod og behandling af forhøjet blodtryk.

Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 12. sep. 2008

af

af

Jette Landberg

d. 12. sep. 2008

For alle mennesker, ældre som yngre, der bekymrer sig for deres blodtryk eller burde bekymre sig for det. Bogen er letforståelig og giver grundig og klar information om alle aspekter vedrørende blodtryk.

Forfatteren er læge og lider selv af forhøjet blodtryk men har fået sænket det medicinsk. Han gør her opmærksom på, at mange flere mennesker burde behandles med blodtrykssænkende medicin. Det høje blodtryk er en af de største dræbere og bør derfor tages rigtig alvorligt. I bogen gennemgås grundigt hvad blodtryk er, hvornår det er for højt, hvordan det måles og behandles, og hvordan det ændrer sig med alderen. Han rammer en pæl igennem flere myter, fx om hvor højt det må være med alderen og hvor meget, eller lidt, man kan gøre selv uden medicin. Ifølge forfatteren kan man nemlig slet ikke gøre nok ved at ændre kost og dyrke motion. En ny undersøgelse har netop vist, at op imod en million danskere lider af for højt blodtryk, ofte uden at vide det og uden påviselig grund.

I 2005 udkom Jerk W. Langers bog Blodtryk. Han er fortaler for nærmest det modsatte synspunkt, nemlig at kost og livsstil har afgørende betydning. Norsk afviser da heller ikke at livsstil har betydning, han mener bare, at det ofte ikke sænker trykket nok og ikke hurtigt nok.

En meget informativ og letlæst bog om emnet, der burde være aktuelt for rigtig mange mennesker, skrevet af en læge, der er fortaler for medicinsk sænkning af trykket hos langt flere mennesker, end det i dag er tilfældet.


Sygeplejersken

Årg. 109, nr. 3 (2009)

af

af

Michala Eich

Årg. 109, nr. 3 (2009)