Bøger / skønlitteratur til børn / roman

Perker


Beskrivelse


15-årige Sajjad er pakistaner, opvokset i Norge. Han er i et dilemma om, hvilken kultur han tilhører, men da hans far kræver ham gift med en ukendt pakistansk pige, må han tage en beslutning om sin fremtid.

Anmeldelser (6)


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Jens Jørgen Laursen (skole)

d. 18. dec. 2018

Sajjad er født i Pakistan men opvokset i Norge, hvor hans forældre indvandrede, da han kun var nogle år gammel. Nu er han 15 år, taler norsk og føler sig som nordmand. Sajjad har ikke følt sigchikaneret før, men nu hvor han bliver ældre og kommer mere ud blandt andre unge, oplever ham småracismen. Han er for de andre unge nord-mænd en konkurrent - en der forventer arbejde og også serefter de norske piger. Hjemme ønsker forældrene at han beholder deres pakistanske normer og traditioner. Sajjad er som mange andre i et nyt fædreland havnet i dilemmaet, hvor hører han til? Det eren nærværende bog, der berører mange følelser, som opstår blandt 2. generationsindvandrere. Den 16-årige forfatter, selv barn af indvandrere, kender problemerne. Nok derfor fremstår der en roman,som er medrivende, uden at den har den store ydre spænding. Den pakistanske kultur forstår man ikke efter at have læst bogen; men baggrunden for kulturfremmede handlinger tegner sig tydeliger.Perker er en velskrevetroman, der er let at læse og vil kunne forstås af elever fra 7. klasse. Foruden at være egnet til selvlæsning, vil bogen være god som debatbog. Den er også egnet tiloplæsning.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Ulla Harne

d. 18. dec. 2018

Sajjad er 15 år og pakistaner. I mere end 10 år har han boet i Norge sammen med sine forældre og sine søskende. Han har klaret sig godt i Norge, taler sproget flydende, har god kontakt tilsine jævnaldrende og har endnu ikke besvær med at skulle være både pakistaner (hjemme) og nordmand (ude). Bogen handler om de 2 år, hvod Sajjads to verdener for alvor støder sammen, fordi hanbegynder at gøre oprør mod sin familie, da faderen forlanger, at han skal være 100% pakistaner. Det vil Sajjad ikke, men han er samtidig også kritisk overfor det norske samfund. Da faderen kræver,at han som 17-årig tager til Pakistan og gifter sig med en pakistansk pige, som familien har fundet til ham, gør han voldsomt oprør og ved nu, at han selv må finde ud af, hvordan han skal leve ifremtiden. Bogen er skrevet af en 16-årig pakistansk dreng, og den skildrer fremragende det svære dilemma, en ung indvandrer befinder sig i - den sproglige usikkerhed bærer man helt over med. Enfængslende bog for alle unge,både indvandrere og indfødte, og den vil også være et glimrende udgangspunkt for debat om moral og holdninger, da den ingen færdige løsninger giver. Den er forholdsvislet læst og vil i børnebiblioteket kunne anvendes af de 12-15-årige unge.


Jydske tidende

d. 24. dec. 1987

af

af

H. E. Sørensen

d. 24. dec. 1987


Samspil

årg 5, nr3(1988)

af

af

Marie-Louise Ericsson Michelsen

årg 5, nr3(1988)


Plys

1987

af

af

Finn Korzen

1987


Børn & bøger

årg 41, nr 4 (1988)

af

af

Lars

årg 41, nr 4 (1988)