Film / nonfiktion / dokumentarfilm

Perlemorsknappen


Beskrivelse


En fortælling om vand, kosmos og mennesker. Guzman undersøger via havet Chiles blodige historie af folkemord og politisk undertrykkelse. Det hele starter med opdagelsen af to mystiske knapper på bunden af Stillehavet ud for Chiles kyst.

Anmeldelser (7)


Bibliotekernes vurdering

d. 17. mar. 2017

af

af

Ellen Skall Sørensen

d. 17. mar. 2017

Perlemorsknappen. En poetisk titel, der leder tanken hen på historisk romantik. Men filmen handler om grove uretfærdigheder som befolkningen i Chile er blevet udsat for gennem historien. For alle med interesse for historie, Sydamerika og "anderledes" film.

Filmen starter i universet, hvor forskere opdager flere og flere forekomster af vand, som er forudsætningen for liv. Så hopper den til næsten uddøde folkeslag i Patagonien, der havde et nært forhold til havet. Da den hvide mand skulle bruge deres jord, blev de oprindelige folk fordrevet eller skudt. Der blev gået så drastisk til værk, at der af de 8000 mennesker, der levede i 1900, i dag kun er 20 tilbage. Den ene af filmens perlemorsknapper blev brugt som betaling til en patagonier for at tage med til England og blive "civiliseret". Næste hop er til tiden under general Pinochet og hans forfølgelse af politiske modstandere. Her vises en grum rekonstruktion af, hvordan fangerne blev aflivet. En perlemorsknap sad fast i en skinne bundet til en myrdet politisk fange, hvis lig blev kastet i havet.

Med sin blanding af skræmmende historiske fakta, vand og hav og en fantastisk billedside er filmen ikke, som film er flest. Men er man åben overfor filmens univers, venter der en en oplevelse ud over det sædvanlige.

Andre film om Chile er dokumentarfilmen Solange on loveNo og spillefilmen No, der også handler om tiden under PinochetAndre film om Chile er dokumentarfilmen Solange on love og spillefilmen , der også handler om tiden under Pinochet.


Jyllands-posten

d. 19. nov. 2015

af

af

Johs. H. Christensen

d. 19. nov. 2015


Politiken

d. 19. nov. 2015

af

af

Dorte Hygum Sørensen

d. 19. nov. 2015


Berlingske tidende

d. 19. nov. 2015

af

af

Louise Kidde Sauntved

d. 19. nov. 2015


Information

d. 19. nov. 2015

af

af

Ralf Christensen

d. 19. nov. 2015


Kristeligt dagblad

d. 19. nov. 2015

af

af

Karen Dyssel

d. 19. nov. 2015


Weekendavisen

d. 4. dec. 2015

af

af

Bo Green Jensen

d. 4. dec. 2015