Bøger / faglitteratur til børn / fra 11 år

Peter Sabroe og Pigehjemmet Hebron


Beskrivelse


Opfølgning på serien om "Den grå heks". Hjørdis Varmer fortæller hvad der skete med Peter Sabroe, fru Brandsholm og alle de andre efter sagen om Pigehjemmet Hebron.

Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 4. aug. 1999

af

af

Britta Liboriussen

d. 4. aug. 1999

I 1986 udkom Den grå heks og Børnenes ven første gang. I 1997 udkom Heksen går igen, og nu har Hjørdis Varmer fulgt op på den populære serie med denne bog om, hvordan det gik Peter Sabroe, fru Brandsholm, frk. Thorup og frk. Lundstrøm siden hen. Der er også oplysninger om Pigehjemmet Hebron, om børneopdragelse før og nu og om opdragelsesanstalter og børnehjem. Forfatteren skriver medrivende og letforståeligt om personerne og forholdene for børnehjemsbørn dengang. Peter Sabroe får en omtale, der giver læseren stor lyst til at vide mere om denne omstridte person. Det er tankevækkende at erfare, at fru Brandstrup efter at have forladt Hebron blev ansat ved Indre Missions friskole i Harboøre. Herfra blev den hårdtslående kvinde dog fjernet efter at have tildelt en dreng 13 !! slag ved hovedet. Ikke desto mindre fortsatte karrieren ved en friskole i Try. I de sidste kapitler gør forfatteren opmærksom på, at der også i dag er børn, der har det svært. Efter læsningen glæder jeg mig dog over, at de gode gamle dage er forbi. En interessant opfølgning på en populær serie, og en spændende beskrivelse af nogle skæbner og sociale forhold fra begyndelsen af århundredet. Den længstlevende af kvinderne fra Hebron døde i 1952 som 94-årig. For børn og unge fra ca. 11 år.


Bibliotekernes vurdering

d. 4. aug. 1999

af

af

Flemming Dehn (skole)

d. 4. aug. 1999

Med Peter Sabroe og Pigehjemmet Hebron løses "mysteriet": Hvad blev der af den grå heks, som vi kender fra de to fortrinlige bøger Den grå heks (1986) og Børnenes ven (1997). Bogen giver en fin beskrivelse af Peter Sabroes liv – specielt med vægt på det arbejde, han lagde for dagen i Hebron-sagen. Her er uddrag fra retsprotokollen og udklip med avisernes kommentarer – både højre- og venstrepressen. Men hvad skete der med heksen – Fru Brandsholm? Hendes biografi præsenteres vi også for, og det er grum læsning. Der kom allerede klager, da hun arbejdede i Struer. Efter hun blev tvunget til at tage sin afsked fra Hebron, arbejdede hun videre i Harboøre og senere i Try. Og der hang stadig øretæver i luften. Også frøken Thorup og frøken Lundstrøm følges til dørs. Bogen slutter med: børns vilkår, værgerådene i gamle dage, opdragelsesanstalter og børnehjem samt et historisk rids. En god bog at have ved hånden, når man arbejder med de to skønlitterære bøger. Et stykke detektivarbejde er sat på tryk, og det er gjort godt.