Bøger / faglitteratur til børn / ordbøger

Politikens lille danske ordbog


Beskrivelse


Indledes med afsnit om ordklasser, alfabetiseringsregler, retskrivning, tegnsætning, det danske sprogs historie samt en gennemgang af brugen af ordbogen. Derefter beskrives og forklares ca. 8000 danske almindelige ord, heraf en del i tegninger.

Anmeldelser (3)


Bibliotekernes vurdering

d. 15. nov. 2001

af

af

Poul Wibbert Esberg (skole)

d. 15. nov. 2001

Denne 3. udgave optræder i et helt nyt og meget tiltalende layout. Formatet er Politikens gamle håndbogsformat, lille og kompakt, men den tospaltede sats er åben og venlig og som noget nyt med mange humoristiske farvevignetter. Desuden er der gennem bogen små faktabokse med blandet gods, fx om kurdisk, dinosaurer, talemåder med "kat", pendulord, suffikser og udsagnsord. Den enkelte artikel indeholder oplysning om betydning, evt. med eksempel, bøjning og deling. Ved dobbeltformer er kun valgt den ene, altså majonæse. Det nye komma anvendes overalt, også i den ret kortfattede grammatik, ved retskrivningsregler og små, glimrende artikler om sprog og det danske sprogs historie. Disse afsnit er ikke for begyndere. Bogen angives at indeholde det centrale forråd i dansk, og det skal nok passe. I hvert fald er den meget anvendelig både for "nydanskere" i alle aldre og fra 3.-4. klasse og opefter. Den udfylder på fornemste vis hullet mellem deciderede begynderordbøger og Politikens Retskrivnings- og betydningsordbog. Den er næsten på linje med Min egen danskordbog, men er langt mere indbydende.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Jørgen Lund (skole)

d. 18. dec. 2018

En særdeles fin, overskuelig og brugervenlig ordbog, der vil være fortrinlig som skoleordbog i 4.-7. klasse og i specialundervisning med større eller fremmedsprogede elever. Navneord ogudsagnsord er angivet med en/et og at foran opslagsordet. Tillægsord er angivet gennem tillægsbøjning og gradbøjning. Ordklasse for andre ord er ikke angivet. Alle bøjelige ord er gennembøjede, ogalle bøjninger viser stavelsesdeling. Samtlige ord er forklarede ved synonymer og/eller små sætninger - en del ord desuden ved tegninger. Her findes vejledning i brug af ordbog, retskrivningsreglerog opgaver. Jeg vil mene, det er øjeblikkets bedste skoleordbog, og den lægger fint op til arbejdet med Retskrivningsordbogen.


Politiken

d. 28. sep. 1991

af

af

Ib Poulsen

d. 28. sep. 1991