Bøger / skønlitteratur til børn / eventyr

Prinsessen og ærten


Beskrivelse


Billedbog. At en ægte prinsesse kan mærke en ært gennem tyve madrasser og tyve edderdunsdyner, det ved vi fra H.C. Andersen. Men måske tog han fejl? Måske kravlede ærten op og hviskede pigen noget i øret?

Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 4. feb. 2003

af

af

Bo Knudsen

d. 4. feb. 2003

Flotte og specielle er illustrationerne i denne billedbog for børn fra ca. 4 år. Historien er bedst, hvis man kender H.C. Andersens Prinsessen på ærten, for dette er den samme historie, blot set fra ærtens synsvinkel. Her kravler ærten op og hvisker i pigens øre, hvad hun skal sige til dronningen. Og så får prinsen, nej, ikke en prinsesse, men gartnerens datter. Illustrationerne er i klare farver og virker umiddelbart enkle, men man finder hele tiden nye detaljer, hints og sammenhænge. Næsten surrealistisk er det ind i mellem. Jeg er blevet gladere for bogen ved at læse den flere gange. Først fokuserede jeg på ærtens aktive rolle, som jeg fandt lidt søgt. Siden trådte de andre pointer og sidehistorier tydeligere frem, f.eks.: Den lille ært hjælper gartnerpigen, der har dyrket den frem. Dronningen der opnår det modsatte af hensigten med sit snobberi. Prinsen som får en frodig tilværelse uden for slottet med sin jordnære kæreste. Alt sammen fortalt i billederne, der rækker langt ud over, hvad der står i den korte, mundrette og let eventyragtige tekst. Grey har tidligere udgivet Ægget : en tragisk historie (2002/23), men den er ikke så god som bogen her.


Bibliotekernes vurdering

d. 4. feb. 2003

af

af

Lis Mikkelsen (skole)

d. 4. feb. 2003

Vi kender Mini Grey fra Ægget : en tragisk historie fra 2002/23. Hendes tegninger er i klare farver og med et væld af detaljer. De er tilsyneladende enkle og barnlige, men kigger man nærmere efter er de elegante og udspekulerede. På hvert opslag er der mange ting at gå på opdagelse i. Perspektiv og zoom er brugt på en speciel måde så man bliver nødt til at give billederne et nærmere eftersyn. Jeg er ikke nær så begejstret for historien som for billederne. Inspirationen til billedbogen er H.C. Andersens Prinsessen på ærten. Vi ser her historien fra ærtens synsvinkel. En lille blød, grøn ært lige frisk fra bælgen. Ikke en hård gul ært med ubegrænset holdbarhed. Den lille, friske ært må først finde sig i at ligge under madrasserne, men endelig tager ærten initiativet og hjælper til ved at tale til den sidste prinsesse og bilde hende ind at hun ligger på noget stort og ubehageligt. Historien er langt mere løst komponeret end H.C. Andersens, og den er ikke nær så god. Det er billederne der interesserer læserne. Bogen kan bruges som oplæsning i indskolingen.



Informationer og udgaver