Bøger / skønlitteratur til børn / humor

Radiserne : de bedste striber. 1970-1979


Beskrivelse


Tegneserie. Udvalgte tegneseriestriber fra 1970'erne, hvor nye figurer kommer til, og hvor man for første gang ser Nuser som pilot iført læderhjelm.

Anmeldelser (4)


Bibliotekernes vurdering

d. 21. dec. 2015

af

af

Steffen Kronborg

d. 21. dec. 2015

Udvalgte striber fra Radisernes første 10 år, hvor figurernes personligheder endnu ikke lå fast, og hvor der med jævne mellemrum blev føjet nye navne til persongalleriet. Især for voksne.

Radiserne dukkede første gang op på dansk i Politiken i juni 1959, hvorfor hovedparten af samlealbummets striber fra 1950'erne ikke tidligere har været oversat til dansk. Her præsenteres de år for år, først i form af enkelte dagstriber, men fra 1952 også som farvelagte søndagsstriber. Albummet i hardcover indledes med en kort introduktion til Schulz og hans livsværk.

Det er interessant at overvære Radisernes udvikling over en årrække, hvor figurerne fra at være små børn med lejlighedsvis rammende voksenkommentarer bliver til sofistikerede afspejlinger af en absurd og samtidig særdeles genkendelig voksenverden. Undervejs op gennem 1950'erne stifter læseren bekendtskab med en række figurer, der senere forsvinder ud af serien igen, fx pigen Sørine Braun(!) Også på billedsiden er det interessant at følge Schulz ́udvikling hen imod hans blivende streg sidst i 1950'erne og bl.a. være vidne til geniale grafiske træk som tilføjelsen af striber på Søren Bruns bluse omkring 1951.

Radiserne er efter manges mening verdens bedste tegneserie og som sådan uden sammenligningsgrundlag. Det er dog især striberne fra 1960'erne og 1970'erne (præsenteres i to kommende bind), som har skabt seriens ry, og som har inspireret senere nyklassiske serier som Steen og Stoffer.


Bibliotekernes vurdering

d. 3. okt. 2016

af

af

Steffen Kronborg

d. 3. okt. 2016

Udvalgte tegneseriestriber fra 1960'erne, hvor Radisernes univers stort set lå fast, men hvor der alligevel løbende blev føjet nye elementer til handlingen og til persongalleriet. Især for voksne.

Stort set alle striber i bindet har været præsenteret på dansk, mange endda i flere omgange. En række søndagsstriber vises dog her for første gang i farver. Albummet i hardcover indledes med en kort introduktion til Schulz og hans livsværk.

1960'erne var såvel kommercielt som kunstnerisk Radisernes store årti. Figurerne begyndte for alvor at blive udnyttet til diverse former for merchandising, og Schulz' streg var på dette tidspunkt i karrieren fuldt udviklet. En række af de mest originale elementer i serien blev også introduceret i disse år, ikke mindst i forbindelse med Nuser, som op gennem 1960'erne fik en helt central rolle i handlingen, da hans bizarre optræden skiftede fra blot at være et komisk indslag til at blive en vittig parodi på populærkulturens helte og konventioner.

Hvor det tidligere bind med Radise-striber fra 1950'erne, Radiserne. 1950-1959, kunne præsentere et stort antal ikke tidligere oversatte striber, bevæger bindet med 1960'er-striber sig ad kendte stier. Radisernes fine balance mellem ironi, sentimentalitet og naiv oprigtighed er en af årsagerne til seriens særstatus inden for tegneserieverdenen. Få andre avisstribeserier har i tidens løb haft potentialet til at gøre Radiserne rangen stridig som verdens bedste tegneserieRadiserne. 1970-1979.


Weekendavisen

d. 8. jan. 2016

af

af

Frederik Stjernfelt

d. 8. jan. 2016