Bøger / skønlitteratur til børn

Spjældet i Santa Fe


Beskrivelse


Tegneserie. Udnyttelsen af et revolutionerende nyt metal er blevet tilbudt lord Guiness, men samtidig er videnskabsmanden William blevet kidnappet. Mortensen påtager sig at finde ham på tværs af tid og rum, men bliver skarpt forfulgt.

Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 19. okt. 2010

af

af

Steffen Kronborg

d. 19. okt. 2010

Spjældet i Santa Fé vil kunne nydes af unge og voksne science fiction-fans.

Efter genudgivelsen af bind 3 i Lars Jakobsens tidsrejseserie fra 1993-94 genudsendes nu bind 2 i rækken. Der er tale om en gennemgribende revision af indholdet, hvor den tidligere sort-hvide billedside er blevet farvelagt, replikkerne er totalt omskrevne, en del tegninger er omtegnet, og det oprindelige albumformat er ændret til bladformat. Mens det sidste næppe er nogen gevinst for værket, har farvelægningen betydet, at det nu er blevet lidt lettere for læseren at følge den tidsrejsende agent Mortensen på hans spring rundt i den nyere verdenshistorie på jagt efter et hidtil ukendt metal. Man skal dog fortsat holde tungen lige i munden for ikke at tabe tråden; men regnestykket med de mange indlagte tidsspring går vistnok op til slut, så de gode kan le, mens de onde må græde.

Tidsrejsen er et kendt motiv inden for science fiction-genren. Et par danske tegneserier, der ligesom Mortensens mondæne meritter leger med rammerne omkring vores eksistens - tiden og rummet - er Dimensionsdetektiven og Krononautens påske, begge skrevet af Niels Søndergaard.

Lars Jakobsen demonstrerede allerede i 1993-udgaven af albummet en fin beherskelse af billedsidens halvkarikerede streg, hvortil nu kommer en solidt udført farvelægning. I kombination med intrigens udfordring af de små grå hjerneceller er der lagt op til en halv times udmærket underholdning.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Vera Jensen

d. 18. dec. 2018

Vi befinder os i en tidsalder, hvor tidsrejser er blevet en realitet. Alverdens efterretningstjenester samarbejder nu for at sikre historiens gang og bevare historiske værdier i deres egentid. Hovedpersonen i denne odyssé på tværs af tidsbarriererne er den unge agent Mortensen. Denne gang skal han finde den forsvundne videnskabsmand William, som i 1925 arbejdede med et nyt metal.Tidsrejserne bevæger sig mellem 1873 og 1973 og geografisk kommer vor tidsrejsende også vidt omkring: Afrika, USA og Europa med en lille afstikker til vores egen lille Silkeborg anno 1950.Historien er mere interessant end spændende. Handling, ide og tema lægger sig tæt op ad seriens første album Den røde rubin (1992). Agent Mortensen fremtræder ret anonym og fungerer egentlig kunsom historienes ledetråd. Man savner nogle bipersoner med udstråling og specielle karakteristika. Tegnemæssigt er det et godt album. Den lettere karikerende tegnestil med sans for detaljer og enfin udnyttelse af de sort/hvidelys- og skyggevirkninger tåler sammenligning med de gode udenlandske navne. Den springende handling vil forvirre de yngste læsere, men albummet vil kunne læses fra12 år og opefter.