Bøger / skønlitteratur / noveller

Rædslen fra Dunwich


Beskrivelse


3 gotiske gysernoveller der foregår i Lovecraft's univers, Chulhu Mythos.

Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 24. juni 2011

af

af

Katja Larsen

d. 24. juni 2011

Rædslen fra Dunwich henvender sig til hardcore fans af gotiske gysere.

H.P. Lovecraft blev født i 1890 og hans værker må siges at være af ældre dato. Denne samling indeholder novellerne: "Kaldet fra Cthulhu", "Rædslen fra Dunwich" og "Tingen på tærsklen". Den første handler om Francis der arver et stenrelief efter sin afdøde onkel, hvilket fører til store rædsler. Den næste handler om Wilbur der i en alder af 10 år næsten er som en fuldvoksen mand og som er interesseret i den forbudte bog Necronomicon. I denne bog finder han nøglen til sin fortid. I den sidste, har fortælleren godt nok skudt sin bedste ven i hovedet 6 gange, men postulerer alligevel, at det ikke var ham der myrdede vennen. Man kan godt mærke, at der er tale om ældre litteratur, idet formuleringerne er lidt knudrede. Bagerst er der en kort omtale af Lovecraft selv.

Novellesamlingen er tidligere udgivet i 1994 og de eneste ændringer er forsidebilledet samt udeladelsen af kapitelinddelingen i de enkelte noveller. Forlaget har desuden lige udgivet Lovecrafts novellesamling Vanviddets bjerge. Lovecrafts historier havde et fælles univers, Cthulhu Mythos, som andre forfattere har ladet sig inspirere af og digtet videre på.

Der er tale om en genudgivelse af tre af Lovecrafts gotiske noveller. Novellerne vil have en lidt smal målgruppe blandt andet på grund af det gammeldags sprog.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Per Månson

d. 18. dec. 2018

Lovecraft, hvis væsentligste produktion centrerer sig omkring 1930, har været banebryder for horror- og splattergenren, og hans bøger har skabt et univers, som senere arvtagere har byggetvidere på. Indenfor kulten findes byer, bøger osv., som kan spores tilbage til gamle H.P. Stephen King har fx mange henvisninger og er utvivlsomt inspireret, men dermed hører ligheden med denmoderne gyser også op. Lovecraft skriver i et tidstypisk opstyltet sprog, og den plausabilitet, fx King mestrer, er ikke tilstede, det okkulte henføres til sfærer i hans selvskabte univers, ogresultatet for ihvertfald mig bliver, at rædslen, gyset udebliver. Bogen indeholder tre klassiske noveller, der alle kredser om en af Lovecrafts berømte kilder, den dæmoniske bog "Necronomicon".Titelnovellen er en hjørnesten i forfatterskabet og skal her fremhæves for at at have en bibliotekar som helt. Svigtende korrekturlæsning forstærker indtrykket af 1930'er C-film, men enhverudlånsbibliotekar med kontakt til ungeved, at Lovecraft har sin menighed, og bogen har dermed sin berettigelse som kildeskrift til en del af tidens tendenser.