Bøger / faglitteratur / bibliografier

Rejsen til landets ende : historier om 1800-tallets indvandring fra Østgrønland til Kap Farvel


Beskrivelse


Om kulturmødet mellem østgrønlandske indvandrere, hernnhutiske missionærer og danske handelsmænd i 1800-tallet, og om de samfundsmæssige forandringer, som det førte med sig for befolkningen i Kap Farvel.

Anmeldelser (3)


Bibliotekernes vurdering

d. 27. nov. 2014

af

af

Louise Urban Andersen

d. 27. nov. 2014

Flot og grundig beskrivelse af kulturmøder i området omkring Kap Farvel med særligt fokus på 1800-tallet. Bogen henvender sig til læsere med interesse for Grønlands demografi og historie.

Bogen er blevet til på baggrund af et forskningsprojekt om kulturmøder ved Kap Farvel fra omkring år 1400 til den sidste østgrønlandske indvandring omkring år 1900. Der er fokus på tre indvandringsperioder i 1800-tallet, bosætning, handel og hvilke påvirkninger, området har haft under kulturmøderne. Statistisk materiale understøtter kapitler om befolkningstal og beskrivelse af bosætningen, og på samme måde gøres der rede for kvinders vilkår i perioden. Den åndelige udvikling beskrives i et kapitel for sig og behandler det religiøse, men også udviklingen i tankegang og skoletilbud. Bogen indeholder bilag, oversigt over supplerende litteratur samt navne- og stedregister. Bogen er også udkommet på grønlandsk.

Meget grundig og flot bog om de forskellige kulturmøder og -sammenstød, der fandt sted i Sydøstgrønland i 1800-tallet. Kildematerialet er særdeles grundigt og fyldigt, og der er ingen tvivl om at der er arbejdet længe og professionelt med denne udgivelse.

Einar Lund Jensen udgav sammen med andre i 2012 Kulturmøder ved Kap Farvel, der bl.a. har dannet basis for indeværende bog, der er en omskrivning og nyredigering af flere publikationer.


Historisk tidsskrift

Bd. 115, h. 1 (2015)

af

af

Søren Rud

Bd. 115, h. 1 (2015)