Bøger / skønlitteratur til børn / roman

Ridder Ras og kampen om det gyldne sværd : en historie i 13 kapitler


Beskrivelse


Ridder Ras bor på en middelalderborg med dværgen Bette Rolf - hans tro væbner. Et brev fra kongen og prinsesse Liv inviterer til en duel om det gyldne sværd. Under duellen med Den Sorte Ridder laver dværgen ravage for Ridder Ras.

Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

2007

af

af

Lisbeth Thue Hansen

2007

Bogen er i serien Læsefidusens kapitelbøger og henvender sig til fælleslæsning fra slut 1. klasse. Læseren møder dog ikke Læsefidusen i denne bog. Den er opdelt i 13 kapitler, og teksten er meget overskueligt sat i korte afsnit. På forlagets hjemmeside er opgaver, der kan downloades. De har en receptionsteoretisk tilgang til litteraturundervisningen, og der er mange ideer til forforståelse, tegning og meddigtning.

I et ridderunivers udspilles denne lille tekst med moralen; kæmp med hjertet og vis hvem du er. Ridder Ras bor på en borg. Dværgen Bette Rolf er hans tro væbner. Han afleverer et brev fra kongen og prinsesse Liv. Det er en invitation til en duel om det gyldne sværd. Dværgen sniger sig med i saddeltasken på hestens ryg trods forbud fra Ras. Ridder Ras duellerer mod Den Sorte Ridder, og læseren fornemmer, at prinsessen holder med Ras. Dværgen Bette Rolf laver ravage, og Ras beordrer ham tilbage til skoven for at komme af med ham. Han fortryder dog og rider gennem den skumle skov, hvor et træ er styrtet nedover Bette Rolf. Ras vender tilbage med den sårede dværg, hvor han bliver rost og slået til ægte ridder på grund af sine bedrifter. Omslaget viser borgen, de duellerende riddere samt prinsessen med sværdet. Alle opslag har farverige illustrationer, der udvider og understøtter teksten. Flere breve og beskeder er dekorative og håndskrevne med tydelig grundskrift.

Bogen ligner i layout og opsætning de andre kapitelbøger i serien.

Bogen kan anvendes både til fælleslæsning i klassen samt til selvstændig genlæsning. Forfatternes mål er at inspirere til litteraturundervisning i indskolingen - ikke kun læsetræning, men læseforståelse og fordybelse i teksten. Den slags lette bøger til litteraturarbejdet mangler bibliotekerne.