Bøger / skønlitteratur til børn

Ris og røgelse : vi bor i Indien


Beskrivelse


Om Thokme, der er flygtet fra Tibet og nu er munkedreng i et nordindisk kloster, den kristne Surina, der lever et fattigt liv i en sydindisk landsby og den rige Rastanaj, som lever et ensomt og beskyttet liv i en velhavende familie i hovedstaden. Gennem beretninger om 3 børn beskrives de store sociale forskelle i Indien.

Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 21. aug. 2000

af

af

Torben Wilhelmsen

d. 21. aug. 2000

Denne fagbog om børn i Indien udgør én af ud af fire bøger i en ny serie. De øvrige bd. handler om Kenya, Nepal og Zimbabwe. Til bøgerne i serien hører cd-rom og lærer-bøger. Denne bog handler om tre forskellige børn i Indien. Først møder vi Thokme, som stammer fra Tibet, og som vokser op som munk i et kloster i det nordlige Indien. Derefter træffer vi den fattige Suria, som er kristen, og som lever i en lille landsby i Sydindien. Bogens sidste afsnit handler om Rastanaj, som lever en privilegeret tilværelse i hovedstaden hos sin velhavende familie. Bagest et lille leksikon med ord- og begrebsforklaringer. Et kort, som angiver hvor i Indien de tre børn bor, savnes. Fælles for de tre historier er, at vi følger de tre børns hverdag ved fortællingen om en almindelig dag, som dog for alles vedkommende rummer en eller anden lille dramatisk hændelse. Bogen giver på den måde et glimrende og nærværende billede af de tres højst forskellige levevilkår og forskellige liv i det store land. Bogens forfattere har tidligere i år udgivet bogen Indien i serien Idag. Af andre nyere bøger om indiske børn kan nævnes fagbilledbogen Barn i Indien fra 1994 for lidt mindre børn. Selvstændig læsning fra ca. 10 år.


Bibliotekernes vurdering

d. 21. aug. 2000

af

af

Ole Frøslev Christensen (skole)

d. 21. aug. 2000

I tre små beretninger præsenteres vi for tre vidt forskellige børneskæbner. Thokme er flygtet fra Tibet og lever som munkedreng i et buddhistisk kloster. Surina lever et fattigt liv i en landsby og fristes en dag til at stjæle en kokosnød fra den rige plantageejer. Og endelig den rige Rastanaj, som engang skal overtage sin fars forretninger, og som af frygt for kidnappere altid bliver hentet af privatchaufføren og må nøjes med at møde sine venner på Internettet. Tre fine skildringer, der sætter fokus på Indiens store sociale forskelle. De træder klart frem, både i den nøgternt fortællende tekst og de glimrende farvefotos. De følger nu ikke altid teksten helt nøje, men giver et godt indtryk af hverdagen i de tre miljøer. Bogen er først og fremmest et undervisningsmateriale til børn i 3.-5. klasse med læreroplæsning, selvlæsning, forklaringer og drøftelser samt mulighed for at øse af lærerbogens mange oplæg, forslag, fakta- og kopisider. En tilhørende cd-rom giver yderligere muligheder. Bogen kan godt stå på skolebiblioteket på linie med andre bøger om børn i fremmede lande. Men den kræver som de fleste af den type bøger en eller anden form for formidling for at nå målgruppen.