Bøger / faglitteratur

Rumforskning : fysiske omgivelser i ledelse og organisering af arbejde


Beskrivelse


Om hvordan arbejdspladsens fysiske omgivelser påvirker medarbejdernes adfærd og trivsel, den kommunikation og videndeling, der foregår på arbejdspladsen samt de sociale relationer, der etableres, og om hvordan dette har indflydelse på ledelsen og organiseringen af arbejdet.

Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

d. 10. nov. 2009

af

af

Jette Landberg

d. 10. nov. 2009

Bogen har karakter af forskning og kan således ikke bruges som en letforståelig guide til kontorindretning. Men både ledere og medarbejdere, der ønsker at få sig et grundlag for en debat om, hvordan de fysiske arbejdspladser skal indrettes, vil have stort udbytte af den.

Rundt omkring har det været diskuteret heftigt, hvordan man bedst indretter kontorarbejdspladser. Skaber storrumskontorer mest kreativitet, socialt liv og derpå følgende videndeling, eller har man brug for fred og privatliv på sin arbejdsplads. Bogen her samler en lang række forskningsresultater og teorier om indretning og historien bag, fx kan man læse, at storrumskontoret kan spores helt tilbage til den tidlige industri og tankerne om overvågning. Forfatteren, der har beskæftiget sig med organisationsteori og videndeling, påviser her hvilken betydning det fysiske rum har for medarbejderne og klimaet på arbejdspladsen. Han har ikke nogen endegyldig løsning, der er fordele og ulemper ved både store og små kontorer, dog har han ikke noget godt at sige om modellen, hvor man ikke har en fast plads.

For nylig udkom Rum til at arbejde, 2009, af Pia Jønsson. Den kommer ind på emnerne, men dækker også fx hjemmearbejdspladser, kontorhoteller osv. og er en praktisk og mere lettilgængelig guide. Her får vi forskningen og teorien bag.

Det fysiske rums betydning for organisation og videndeling belyses her med forskellige vinkler på emnet. Uomgængelig læsning, hvis man skal indrette kontorer, dog på et højt niveau og uden totalløsninger.