Bogens målgruppe er de specifikt interesserede i Guds- og trosbegrebet i dansk litteratur og filosofi. Bogen er primært relevant for studerende og undervisere på gymnasie- og universitetsniveau. Bogens sproglige forståelsesniveau er tilgængeligt, mens emnet indikerer en smal målgruppe.
Matthiesen er præst og cand.mag. i litteraturvidenskab. Det sætter ret præcist dagsordenen for bogens analyser, hvor han undersøger feltet mellem litteraturen, kristendommen og filosofien i 1800-tallets naturalisme. Han udfordrer dogmet om Guds død ved læsninger og analyser af den danske naturalistiske forfatter I.P Jacobsens klassikere Marie Grubbe og Nils Lyhne, Dostojevskis Brødrene Karamazov og andre af den tidlige modernismes forfattere og filosofferne Kierkegaard, Heidegger og Nietzsche. Hans diskurs er, at Guds fravær er uholdbar i det moderne menneskes eksistens alene med afsæt i forfatternes og deres hovedpersoners egne eksistentielle handlinger og livsvalg, og at det moderne menneske betaler en høj pris for dette fravalg samt at tilgangen også spillede fallit hos 1800-tallets forfattere og filosoffer.
Matthiesen har udgivet bøgerne Ud over al forstand om Dostojevski og Den sidste Gud om filosoffen Heidegger, mens J.P. Jacobsens romaner har været behandlet i talrige analyser. En lignende kristen-litterær tilgang findes også i præsten Kristian Østergaards essays Skriften på væggen.
Bogen udfordrer den tidlige modernismes forfattere og deres fornægtelse af Guds eksistens.