På trods af sit akademiske udgangspunkt er bogen også tænkt for den almene læser med interesse for aktuel politisk historie og samfundsforhold.
Verden har ændret sig dramatisk og er blevet mere kompliceret og sårbar efter Murens fald i 1989. Med afsæt i begrebet sårbarhed, som dækker over nye mindre synlige trusler, undersøger lektor i politisk idehistorie ved Aarhus Universitet Mikkel Thorup, hvorledes verden har udviklet sig siden da i relation til globalisering, militarisering med fokus på det amerikanske militær og terrorismens konsekvenser for den ideologiske samfundsdebat. Hvordan bliver perioden forklaret og beskrevet af meningsdannere og hvad betyder den voksende sårbarhed og forhærdelse i forhold til Vestens forsøg på at forstå og dominere den fremtidige udvikling hvor også nye tiltag som vejret, byen og rummet inddrages.
Begrebet sårbarhed ses ikke tidligere anvendt som i denne sammenhæng, og der er intet umiddelbart sammenligneligt. Der er flere bøger med samme overordnede emne, fx Wivel: Danmark, Europa, Verden, 2012, Ellemann-Jensen: Nu gik det lige så godt, 2010 og Ti år efter 11. september, 2011 og Søren B. Andersen: Verden efter 1989, 2007.
En grundig analyse som fra forskellige vinkler anskuer udviklingen efter Murens fald med udgangspunkt i begrebet sårbarhed og nye knapt så synlige trusler, som kendes fra Den Kolde Krig.