Bøger / faglitteratur

Secondhand-tid


Detaljer


...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...


Beskrivelse


En polyfoni af russere tegner et billede af Rusland efter Sovjetunionen - om nostalgi, identitet, skuffelser, drømme og håb.

Anmeldelser (6)


Bibliotekernes vurdering

d. 27. okt. 2016

af

af

Tina Schmidt

d. 27. okt. 2016

Dokumentarisk nekrolog over Sovjetunionen og det, der fulgte efter. For læsere med interesse for russiske forhold og for nobelprisvindende litteratur.2.

Bogen er en dokumentarisk collage af fortællinger om det russiske folks skæbne efter USSRs fald. Svetlana Aleksijevitj lader et bredt udsnit af befolkningen komme til orde; både veteraner fra Afghanistan, intellektuelle, direktører og fabriksarbejdere. Målet er at afsøge den russiske folkeånd under termen "homo sovjeticus" - altså mennesker, der har oplevet unionens fald og enten tænker tilbage på tiden med nostalgiske følelser, en overraskelse over den voldsomme materialisme og forbrugskapitalisme, der prægede 1990'erne - og så er der de unge, der aldrig oplevede USSR og har et andet dystert forhold til unionen. Hver fortæller har sit eget syn på identitet, håb, drømme og illusioner. Aleksijevitj modtog nobelprisen i litteratur i 2015.

Stærkt og tankevækkende vidnesbyrd om Sovjetunionen og et nuanceret blik på nutidens Rusland, hvor mange opfatter Putin som genkomsten af den Zar, de for næsten hundrede år siden pillede af tronen.

Dokumentarisk, men minder i sin skrivestil om skønlitteratur. Derfor kunne andre sovjetiske vidnesbyrd om omvæltningstiden, fx Dø ikke før din dødIngen vej tilbageKrigen har ikke et kvindeligt ansigt eller Ingen vej tilbage være god videre læsning. På dansk er Krigen har ikke et kvindeligt ansigt tidligere udkommet. Den er ligeledes en dokumentarisk skildring, dog om de kvindelige soldater, der gjorde tjeneste i den røde hær under 2. verdenskrigDokumentarisk, men minder i sin skrivestil om skønlitteratur. Derfor kunne andre sovjetiske vidnesbyrd om omvæltningstiden, fx Dø ikke før din død eller være god videre læsning. På dansk er Krigen har ikke et kvindeligt ansigt tidligere udkommet. Den er ligeledes en dokumentarisk skildring, dog om de kvindelige soldater, der gjorde tjeneste i den røde hær under 2. verdenskrigDokumentarisk, men minder i sin skrivestil om skønlitteratur. Derfor kunne andre sovjetiske vidnesbyrd om omvæltningstiden, fx Dø ikke før din død eller Ingen vej tilbage være god videre læsning. På dansk er tidligere udkommet. Den er ligeledes en dokumentarisk skildring, dog om de kvindelige soldater, der gjorde tjeneste i den røde hær under 2. verdenskrig.


litteratursiden.dk

d. 9. nov. 2019

af

af

Cecilie Flinck

d. 9. nov. 2019

Gribende og øjenåbnende fortællinger fra det lille menneskes liv under det sovjetiske kapitel af verdenshistorien er litteratur af den helt store slags. Gennem 20 år har Svetlana Aleksijevitj intervi...


Kristeligt dagblad

d. 2. dec. 2016

af

af

Moritz Schramm

d. 2. dec. 2016


Politiken

d. 11. nov. 2016

af

af

Jes Stein Pedersen

d. 11. nov. 2016


Jyllands-posten

d. 27. nov. 2016

af

af

Tobias Skiveren

d. 27. nov. 2016


Weekendavisen

d. 28. okt. 2016

af

af

Kathrine Tschemerinsky

d. 28. okt. 2016