Bøger / faglitteratur / sygehistorier

Seks år i tuberkulosens lænker


Beskrivelse


Forfatteren (f. 1924) skildrer sit sygdomsforløb i ungdomsårene, hvor han fik konstateret tuberkulose. Samtidigt gives et historisk tidsbillede af personer og begivenheder i 1940'ernes Grønland.

Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

d. 6. okt. 2010

af

af

Kresten Søe Christensen

d. 6. okt. 2010

Til interesserede i Grønland og tilknyttede.

Fleischer f. 1924, som er grønlandsk journalist og forfatter til noveller og grønlandshistorie, beretter om ungdomsårene, hvor han 1944 fik konstateret tuberkulose, en da meget ofte dødelig sygdom. Vi følger ham og hans tanker gennem 6 år fra sygehus til sygehus i Grønland og Danmark, hvor han endelig blev helbredt. En meget ligefrem beretning, der byder på stor fatalisme og en for en syddansker forbløffende stilfærdig accept af sin hårde skæbne og et så langt sygdomsforløb, der også rummede en hjertefejl. Erindringerne er skrevet efter et gammel manuskript fra sanatorieopholdet i Danmark 1949 og giver et historisk værdifuldt rystende billede af datidens Grønland med tuberkulosens ubarmhjertige hærgen. Sproget er enkelt og jævnt med gamle udtryk som traktere og passiar. Forfatteren beskriver en række personer og situationer, men formår ikke helt at udnytte potentialet, som ellers ikke savner gribende og underholdende situationer fx i mødet med Danmark. Resultatet er, at bogen fremtræder meget beskrivende, og miljø og personer ikke rigtigt bliver levende.

Sygeplejeerindringerne: Øst, vest - Grønland bedst handler også om tuberkulosen i Grønland.

Erindringer om et alvorligt sygdomsforløb, som udover egen skæbne beskriver og fastfryser et historisk tidsbillede af personer og begivenheder i Grønland 1944-50. Desværre formår forfatteren ikke at udnytte potentialet mht. levendegørelse af personerne og det grønlandske miljø overfor læseren.



Informationer og udgaver