Bøger / faglitteratur

Signalhuse


Beskrivelse


Historien om de signalhuse, der tidligere fandtes på mange jernbanestationer i Danmark. Med tidsmæssig fokus på 1960'erne og 1970'erne, hvor der stadig var mange signalhuse tilbage, men hvor afviklingen af dem tog fart.

Anmeldelser (3)


Bibliotekernes vurdering

d. 10. juni 2011

af

af

Kresten Søe Christensen

d. 10. juni 2011

For videregående jernbaneinteresserede.

Signalhuse kan synes et perifert element i dansk jernbanehistorie, men denne indbydende bog fortæller en anden historie. For fra signalhusene - oftest beliggende løsrevet eller som karakteristiske udbygninger på stationerne - styrede og sikrede nemlig både signaler og sporskifter. Betjeningen skete først mekanisk ved hjælp af stangtræk eller træktråd, senere i 1920'erne og 1930'erne elektromekaniske på de større stationer. Bogen fortæller først om nogle af de mange signalhuse, deres funktion, mekaniske indretning og personalets arbejdsopgaver. Herefter gennemgår forfatteren en række store og mellemstore stationer, hvortil der alle er sporskitser med sporskifter, bygninger og selvfølgeligt primært signalhusenes indplacering. Bogen, som er gennemillustreret med 240 s/h historiske fotos, fokuserer tidsmæssigt på 1960'erne og 1970'erne. To tiår, hvor der stadig var mange signalhuse, men hvor afviklingen af dem pludselig tog fart. Fremstillingen er letlæst men qua emnet selvfølgelig også noget teknisk i både sprog og udredninger - et element som målgruppen dog vil være fuldt indforstået med.

Af forfatteren tidligere bl.a. Den forsvundne landstation og Sporene på heden.

En fin og grundig bog om et i bogform ubeskrevet aspekt af dansk jernbanehistorie af en forfatter med stor ekspertise i emnet. Henvender sig til en begrænset, men interesseret målgruppe, der her både i kraft af fremstilling og illustrationer vil få forventningerne indfriet.


By og land

2012, nr. 96

af

af

Helge Torm

2012, nr. 96


Jernbanen

2011, nr. 3

af

2011, nr. 3