Bøger / faglitteratur / blandede skrifter

Simple sandsagn : essays


Beskrivelse


Heri bl.a.: "Den kuldskære kæmpe. Om Oehlenschläger og nationalfølelsen i digt og dåd", s. 27-37 [tidl. tr. i 'Dansk noter' 2013:2]; "Havremyten. Om vitalisme og religiøsitet i Jeppe Aakjærs "Havren"", s. 39-46 [tidl. tr. i 'Nordica' 29, 2012; "Gelsted i god tro. Om Otto Gelsteds lyriske humanisme", s. 47-67; "Opstandelse. Leif Hasles smukke bog", s. 77-86 [tidl. tr. i webmagasinet 'Litteraturnu' 25.10. 2013].

Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

d. 16. juni 2016

af

af

Thomas Ry Andersen

d. 16. juni 2016

Essays om poesi, krig og kærlighed. Især for litteraturinteresserede læsere.

I 8 tekster kredses der om lyrik/litteratur, krig og kærlighed. Hardy Bach lægger ud med et essay i form af en filosofisk samtale mellem den dunkle filosof, Heraklit, der var ophavsmand til det berømte "alting flyder", og en ung mand ved navn Bacchos. I essayet om Otto Gelsteds lyriske humanisme knyttes der igen an til Heraklit, som Gelsted både var fascineret af og lidt utryg ved. I en analyse af Adam Oehlenschlägers "Fædrelands-Sang"("Der er et yndigt land"), som oprindeligt bestod af 12 strofer, anfører Bach, at digtets manglende sammenhæng skyldes Oehlenschlägers forelskelse i Danmark og at hans forhold hertil i højere grad var præget af det erotiske end det patriotiske. Jeppe Aakjærs vitalistiske digt "Havren" analyseres også, ligesom der findes en tekst om USA som ondskabens imperium. Bogen rundes af med et erindringsessay, hvor Bach tager læseren med til sin barndoms gade. Flere af teksterne har tidligere været bragt i aviser og tidsskrifter.

De litterære analyser er interessante, og der fremføres nogle gode pointer. Forfatteren skriver oplagt og er til tider harsk i sin samfundskritik. I teksten om Oehlenschlägers nationalfølelse konkluderer han fx, at Danmark som følge af landets krigsindsatser i dag er forvandlet fra en hyggekrog til en skammekrog.

Kan til dels sammenlignes med Niels Birger Wambergs essays.