Bøger / faglitteratur / erindringer


Beskrivelse


Beretningen om hollandske Corrie ten Boom (1892-1983) og hendes familie, deres liv i årene op til 2. verdenskrig og om deres indsats under krigen i undergrundsbevægelsen hvor de skaffede husly til forfulgte jøder. I krigens sidste år interneredes familiemedlemmerne først til arbejdslejren i Vught og siden til koncentrationslejren i Ravensbrück.

Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

d. 17. maj 2013

af

af

Anny Skov Madsen

d. 17. maj 2013

En dokumentarisk beretning om jødeforfølgelse i Holland, der har et kristent budskab om tro, men den viser også, at man i pressede situationer kan bevare og skabe medmenneskelighed, så derfor har bogen bred appel.

Corrie Ten Boom (1893-1983), der var urmager som sin far, beretter her om sin opvækst i Holland og familiens særlige indsats under 2. verdenskrig, hvor den kristne familie skjulte forfulgte jøder i deres hus og tilsluttede sig undergrundsbevægelsen. Familien blev straffet ved arbejdslejre, selv blev hun sendt til Ravensbrück, hvor hun overlevede. Siden arbejdede hun som evangelist i hele verden og brugte sit liv på at hjælpe i flygtningelejre, fortælle om sine oplevelser og om forsoning med baggrund i sin stærke tro. Hendes hjem i Holland er i dag et museum. Det hele er fortalt i jegform, men er skrevet i en flydende stil, der er nem at læse. Slægtstavle, tidslinje og arkivliste.

Bogen er kommet i flere udgaver på dansk siden 1973. Denne bog er let omskrevet til et nutidigt dansk og overflødiggør de tidligere udgaver. Der er nye forord, og der er tilføjet et appendiks med fyldige informationer.

Endnu en brik til den store historie om jødeforfølgelserne. Her giver beretningen et godt indblik i undergrundsbevægelsens arbejde i Holland og den store risiko, det indebar. Der ligger et stærkt budskab om tro og Guds grænseløse kærlighed, men det er alligevel skrevet nøgternt og beskedent, så her er et vidne på, at mennesker har gjort en forskel.