Bøger / skønlitteratur / roman

Skjult fjende


Beskrivelse


Datteren af Tjekkoslovakiets store eksil-digter forsøger at flygte gennem jerntæppet med nogle af faderens notesbøger, men efterretningstjenesten jager hende.

Anmeldelser (6)


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Gyde Neergaard

d. 18. dec. 2018

Undertegnede havde i sin tid den tvivlsomme fornøjelse at læse Drama i Salzburg af Helen MacInnes (69.48.123). Den måtte karakteriseres som en ligegyldig, blød mellemvare, og det samme gælderSkjult fjende. Det er gådefuldt, at damen angiveligt har et stort publikum - i betragtning af udbudet af spændingsromaner. Skjult fjende udspilles i 1972, hvor Irina Kusak flygter fraTjekkoslovakiet til Østrig. Hendes far er en anerkendt forfatter, der har levet i eksil siden 1968, og hun medfører nogle af hans afslørende dagbøger fra den tid, som sikkerhedspolitiet er megetinteresseret i. En kreds af faderens venner i Vesten tager sig af hende, og de rekrutterer en amerikansk musikkritiker, som tidligere har kendt Irina. Det viser sig, at der er en forræder igruppen. Man får aldrig hans motiver at vide. Der er nogle spændende episoder under flugten, men der er langt imellem dem. Tempoet daler faretruende efter den lovende optakt, og der er alt formegen bilkørsel og alt for mangetelefonsamtaler. En langtrukken og uengagerende affære.


Bibliotekernes vurdering

d. 13. mar. 2015

af

af

Rikke Bruun

d. 13. mar. 2015

Irina Kusaks far er en stor tjekkoslovakisk forfatter, som lever i landflygtighed. Hun flygter til Vesteuropa for at blive forenet med ham og får undervejs hjælp af ungdomsforelskelsen amerikanske David Mennery. For læsere af klassiske koldkrigs spændingsromaner.

Irina er datter af en af Tjekkoslovakiets store kulturhelte forfatteren Jaromit Kusak, og hun var indtil for nyligt gift med Jiri Hrádek, som besidder en stor post i Tjekkoslovakiets sikkerhedstjeneste. Hun flygter nu ud af landet til Østrig for at blive genforenet med sin far. Her genforenes hun med den amerikanske musikkritiker David Mennery, som hun mødte i Prag i efteråret 1956. Sammen flygter de igennem Europa, skarpt forfulgt af tjekkiske agenter.

Romanen giver et godt tidsbillede af livet under den kolde krig i 1970'erne, men i konkurrencen med de mange moderne spændingsromaner har den svære betingelser.

Bogen udkom første gang på dansk i 1976, og nærværende bog er et genoptryk af denne. Forskellen i sideantal beror udelukkende på skriftstørrelse og opsætning. Forlaget har udgivet to andre Helen MacInnes bøger her i foråret 2015. Samme forlag har genudgivet flere andre klassiske spændingsbøger som fx Ian Flemings bøger om James Bond og Georges Simenons bøger om Maigret.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Gyde Neergaard

d. 18. dec. 2018

Når HMI er taget med i denne serie, skyldes det muligvis, at der også skal være plads til mindre hårdtslående agentromaner. Skjult fjende er en udpræget »lady-krimi« uden de storespændingsmomenter og uden udpenslet brutalitet. Skjult fjende (originaludg. 1974, 1. udg. på dansk 1976) er inspireret af begivenhederne i Tjekkoslovakiet i 1968. Irina er datter af landets storedigter, som lever i eksil. Hun flygter medbringende nogle af hans notesbøger, der indeholder politisk sprængstof. Hendes exmand, topfigur i efterretningstjenesten, har sine lange fangarme ude.Irina får hjælp af vestlige venner, deriblandt hendes kæreste fra de unge år, så der er også sørget for romantikken. Naturligvis er der en forræder blandt vennerne, og naturligvis vinder amatørerneover de professionelle. Historien er for lang og ret så ligegyldig, men HMI har et publikum, og i forvejen har vi jo sluppet hende ind i bibliotekerne, så anskaffelse må være en smagssag.


Jyllands-posten

d. 8. maj 1976

af

af

L.

d. 8. maj 1976


Berlingske tidende

d. 12. apr. 1976

af

af

Frits Remar

d. 12. apr. 1976


Aalborg stiftstidende

d. 21. apr. 1976

af

af

Valdemar Hein

d. 21. apr. 1976