Bøger / faglitteratur

Skriv så! : en effektiv vej til bedre tekster


Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

2007

af

af

Carsten Güllich-Nørby

2007

Bred målgruppe af alle, der ønsker inspiration til at skrive bedre som anmeldere, reklamefolk, eller ivrige opgaveskrivere fra højeste folkeskoleniveau.

Forfatteren er ph.d. i retorik, kommunikationsforsker og -rådgiver, og hun har skrevet andre bøger om bl.a. kommunikation. Her er en vellykket, velskrevet og lettilgængelig guide om at skrive bedre tekster. Et godt bud på en fast følgesvend fx for en anmelder. Bogen bevæger sig bort fra det at skrive som en lineær proces, hvor man ofte bruger for kort tid til at tænke over, hvad man egentlig vil med teksten, og herefter blot skriver for efterfølgende måske fortvivlet søge at forbedre. Skriveprocessen struktureres af en "skrivecirkel" med 7 punkter, hvor første punkt er en "strategisk lynanalyse" af målene for den tekst man vil skrive. Her er det nyttigt at huske at al tekst får modtageren til enten at handle i respons, og/eller opleve noget. Til brug for analysen er bl.a. det såkaldte "retoriske kompas", der med historiens vingesus er grundudviklet af Cicero. De næste punkter inden tastaturet fattes er at finde indhold og lægge en plan. Efter skrivekløen er stillet en stakket stund vurderer man så helheden, tjekker sprogtone, form og sproglig korrekthed.

Nyere bøger om emnet er fx af samme forfatter Ordet er dit fra 2000, der dog også har den mundtlige formulering som emne.

Glimrende guide om skrivningens håndværk og kunst, hvor der er meget at hente for såvel begyndere som mere drevne ordsmede.