Noveller af Knud Holst, som her får et come back i den litterære bevidsthed: De kan anbefales bredt til dem, der har fulgt tendenser i dansk litteratur fra 1960'erne til 1990'erne, men yngre læsere kan også være med. Mange af fortællingerne er egnet til undervisning, opgaver, højt- og fælleslæsning. Bogen har allerede hjulpet mig i et par formidlingssituationer, hvor jeg lige kunne bruge tekster af denne type.
Knud Holst (1936-95) er især kendt som lyriker, børnebogs- og novelleforfatter. Han har været på vej ud i glemsel - højst uretfærdigt, overbevises man om med dette udvalg af hans bedste noveller 1963-91 samt et digt og tre fortællinger, som først nu er trykt. Han skriver hovedsageligt i krydsfeltet mellem psykologi, samfund og identitetshistorie fra ca. 1940'erne og fremefter. Sproget er nyskabende og flot med skarpe portrætter af mennesker i brudfladen mellem hjemstavn/landbosamfund og modernitet. Hans Hertel har skrevet et glimrende forord, har udvalgt med sikker hånd og har tematiseret i drengeliv, landliv, hverdagsliv og skyggeliv. Smukt omslag og illustrationer af Knud Holst selv.
Der er ikke udgivet noget af Holst siden Kuller : fortællinger fra 60erne til 90erne, 1991. At Holst er aktuel i sin sammenkædning af det moderne og hjemstavnen, kan man se af de nyere Midtjyske fortællinger, 2008, og de nordjyske Hjemveje, 2012.
Bogen fortjener at blive den ultimative prosasamling af Knud Holst, som her får sit forfatterskab genoplivet.