Bøger / skønlitteratur til børn / roman

Soltårerne


Beskrivelse


Atter må trunten Pil ud på en farefuld færd. Hun skal bringe soltårerne til den syge Tone. Den hjælpsomme Klob forvandler sig til den onde Gidårg der vil frarøve hende tårerne.

Anmeldelser (4)


Bibliotekernes vurdering

d. 4. feb. 2003

af

af

Else Lerche

d. 4. feb. 2003

For tredje gang må trunten Pil ud på en farefuld færd. Hvor hun i Visdommens vogter, 2002 havde følgeskab af andre væsner fra Grønnesø, så er hun nu alene med den lille, udholdne, trofaste gnom Glimt og sulken Klob der siger, hun er udvalgt. Hun skal hente soltårerne der kan helbrede den syge, kloge kone, Tone. Men Klob, der viser sig at være Gidårg, leder af de onde grabsere, udnytter hende. Han vil have tårerne til at lave guld med. Godhed og hjælpsomhed kæmper mod ondskab og egoisme, og efter mange farer sejrer godheden. Højtlæsningsbogen fortælles i et mundret, levende sprog hvor landskaber og personer males frem så de lever. Ramt på kornet er scenerne hvor de forskellige folk af forfængelighed lader sig forføre af Klob. Emil Landgreens seks atmosfærefyldte dobbeltsidede farveillustrationer og flere mindre i s/h, placeret rundt i bogen, er en fin støtte. Indersiden af omslaget er et kort over bogens univers. Farveforsiden af Pil og Glimt i et uhyggeligt fantasy landskab lover, som bagsideteksten, spændende og farefulde oplevelser, men aldrig mere end at alle kan være med enten ved højtlæsning fra 5 år eller selvlæsning fra 9 år. Bogen kan godt stå alene, og jeg synes der lægges op til en fortsættelse hvor Pil nok uddannes til troldkvinde.


Bibliotekernes vurdering

d. 4. feb. 2003

af

af

Kirsten Thorning Thagaard (skole)

d. 4. feb. 2003

Der er endnu en gang problemer i Grønnesø. Universet er kendt fra de to foregående bøger i serien, Den stjålne sten (2000/38) og Visdommens vogter (2002/17). Den altid hjælpsomme gamle trunte Tone er syg, og kun Soltårerne kan redde hendes liv. Den lille trunte Pil er udvalgt til sammen med sulken Klob at tage ud på den farefulde færd for at vriste Soltårerne ud af Magerens magt, men gnomen Glimt sniger sig med. Hvem er god, og hvem er ond? Efter mange forhindringer og ved hjælp af magi og trolddom lykkes missionen, og det kommer der en spændende historie ud af. Persongalleriet og universet er allerede kendt, selv om der i denne bog introduceres enkelte nye personer. Bogen kan læses uafhængigt. Sproget er flydende og letlæst med en del dialog. Bogens illustrator er den samme som i den foregående bog i serien; her med seks spændingsmættede dobbeltsidede opslag i farver og adskillige sort/hvide stregtegninger, som understøtter historien. På indersiden af omslaget findes et kort over bogens univers. Den brunlige forside viser Pil og hendes følgesvend, den forskræmte gnom. De 5-9-årige vil også denne gang fryde sig over plottet og bogens univers - de yngste under oplæsning, de lidt ældre ved selvlæsning.


Politiken

d. 13. sep. 2003

af

af

Stefffen Larsen

d. 13. sep. 2003


Bogmarkedet

Årg. 151, nr. 4 (2005)

af

af

Steffen Larsen

Årg. 151, nr. 4 (2005)