En spændende biografi om en i dag ukendt kvindesagspioner og førstedame i Kvindelig Læseforening fortæller om innovation og handlekraft i begyndelsen af det 20. årh. Den vil kunne læses som både danmarks-, kvinde- og bibliotekshistorie.
Sophie Alberti (1846-1947) var datter af en kendt venstrepolitiker, og hun blev kendt for sin banebrydende indsats i Kvindelig Læseforening i København (1872-1962), hvor hun var en magtfuld formand fra 1891-1929. Kvindelig Læseforenings formål var at skaffe kvinder adgang til billig læsning. Under Sophies myndige ledelse udviklede den sig til ud over at være et stort bibliotek også til at blive et kulturpolitisk mødested med foredrag, debat og hotelvirksomhed. Institutionen blev via Sophies rejsevirksomhed og kontakter internationalt kendt. Biografien tegner et interessant portræt af en usædvanlig fremsynet forretningskvinde, der blev betegnet som en "jernnæve i en fløjshandske". Via breve, bl.a. med Selma Lagerlöf, protokoller, kilder, tegninger og fotos gives der et detaljeret billede af Læseforeningen, tiden og Sophies indsats.
Der er ikke skrevet andre bøger om Sophie Alberti. Forfatteren, der er bibliotekar, er på vej med en ny bog om Kvindelig Læseforening.
Biografien er et spændende stykke kulturhistorie om Kvindelig Læseforening og pioneren Sophie Alberti, og den giver også et enestående og detaljeret indblik i hendes samtid, liv og indsats.