Udvalg af Paul Celans bedste og stærkeste digte fra tiden efter 2. verdenskrig. Den rumænsk-jødiske forfatter undgik som den eneste at miste livet, mens hans familie blev deporteret og døde i en kz-lejr. Digtene er smertelige, mystiske og krævende læsning og derfor for de seriøse lyriklæsere.
Celan (Paul Antschel, 1920-70) er indbegrebet af den brogede historie, der prægede efterkrigstiden og modernismen. Han voksede op i en jødisk familie i Rumænien med tysk som modersmål og blev stærkt inspireret af fransk surrealistisk digtning. Han var omdiskuteret i samtiden, fordi han valgte at sætte uhyrlighederne i kz-lejrene på lyrisk formel. Bogen indeholder et kronologisk udvalg fra alle hans digtsamlinger.
Digtene er symbolske og søgende i deres tilgang til det eksistentielle. Digtet "Dødsfuga" er en af de centrale tekster i forfatterskabet, der over tid udvikler sig stadig mere fortættet. Celan søgte sproglige nydannelser i sit hermetisk digteriske sprog for det, der var for grusomt at sætte ord på.
Celan er i traditionen fra de store modernistiske forgængere, Rilke, de franske modernister Mallarmé og Elouard og tematisk Primo Levi. Reelt er bogen en udvidet og sprogligt let revideret udgave i nyt og pænere udstyr af Du behøver hvert strå fra 1994. En bog med samme titel fra 1984 omfatter kun et lille udvalg.