Bøger / skønlitteratur til børn / roman

Spionen der kom ind fra kulden


Beskrivelse


Intriger og spionage i den kolde krigs Berlin i 1960'erne. Med sit ønske om hævn bliver den engelsk spion Alec Leamus en brik i et tragisk uigennemskueligt dobbeltspil med sin østtyske modpart, efterretningschefen Hans-Dieter Mundt.

Anmeldelser (5)


Bibliotekernes vurdering

d. 4. aug. 2017

af

af

Kresten Søe Christensen

d. 4. aug. 2017

En spionklassiker med koldkrigsstemning for fuld udblæsning med hævn, spionage og dobbeltspil i det grå Berlin i 1960'erne ved Murens opførelse. For læsere af klassiske spionromaner.

Spionromanens nok største klassiker i original oversættelse fra 1964. Bogen var Le Carrés gennembrud og hans første på dansk. Vi møder her lederen af den britiske efterretningstjeneste Alec Leamas i Berlin i opgør mod sin østtyske modpart Hans-Dieter Mundt. Mundt, som gang på gang har sat Leamas skakmat og i bogens første kapitel likviderer hans sidste agent i DDR for øjnene af ham. Leamas sværger hævn og indgår nu i samarbejde med sin chef i London i et komplekst dobbeltspil. Et spil, der indebærer afskedigelse med personligt forfald i form af druk, vold og fængsel. Alt sammen for i en sidste kontraspionage-intrige at få ram på Mundt. Men allerede fra starten indvikles Leamas i et spin af forræderi, kærlighed og dobbeltspil. Missionen viser sig mod forventning hverken enkel eller ufarlig.

En klassisk spionroman med en intelligent intrige, en god 1960'er atmosfære og i sin tid banebrydende i genren. Men også et værk der synes at have haft sin tid og fremstår, trods angivelig gennemsyn og revidering, præget af alderen mht. tempo, sprog og genrevirkemidler. Handlingsmønstret bevæger sig snorlige i adstadigt tempo og vil ligesom tidsbilledet - trods kvaliteterne - reelt have bud til de få og fremstå fremmed for de fleste nutidige spændingslæsere.

Til læsere af ældre spionromaner findes fx Eric Ambler.


Berlingske tidende

d. 24. nov. 1964

af

af

Peter Brask

d. 24. nov. 1964


Aktuelt

d. 18. sep. 1964

af

af

Thomas Winding

d. 18. sep. 1964


Politiken

d. 26. jan. 1974

af

af

Tage La Cour

d. 26. jan. 1974


Weekendavisen

d. 21. maj 1982

af

af

H. N.

d. 21. maj 1982