Bøger / faglitteratur / bibliografier

Stadier på forskningens vej : dansk forskningspolitik i går og i dag


Beskrivelse


Hvem er denne bog skrevet for? Forskere, som vil vide noget om rammerne for deres arbejde, om hvad der er godt i vores forskningssystem, hvad der er knap så godt og kan blive bedre, og hvordan vi er nået dertil, hvor vi er. Politikere og ansatte i forskningsadministration med ansvar for beslutninger om forskningen, herunder både indhold og rammer. Alle med interesse for universiteter og forskningens rolle, placering og vilkår på universiteterne. Alle, som vil vide noget om dansk forskning. Bogen fortæller, hvordan det nuværende system er bygget op gennem de sidste 40 år. Der er ros og kritik. Der er forslag til, hvad vi skal gøre for, at vi får et enkelt og velfungerende forsk­ningssystem til gavn for forskerne, for universiteterne og for Danmark. Der er ikke en samlet plan, men bogen kan passende blive læst af dem, der skal tage beslutninger om fremtiden for dansk forskning og forskningspolitik.

Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

d. 18. okt. 2010

af

af

Jytte Bræmer

d. 18. okt. 2010

For forskere, universiteter og politikere.

Det er en bog, der kommer bredt rundt om emnet. Et historisk afsnit om forskningspolitikkens fremkomst og nødvendighed efterfølges af et statistisk afsnit, der forsøger at give en tilstandsrapport over forskningens omfang og kvalitet. Forskningen sættes ind i en politisk ramme, hvor vi får et godt overblik over, hvordan beslutninger tages, og hvordan forskningsmidler fordeles. Forfatteren beskriver det flerstrengede system, der består af såvel offentligt som privat finansieret forskning. Hvor forskes der - hvilke institutioner og virksomheder driver forskning? Et afsnit om internationalt samarbejde, forskeruddannelse, hvordan uddannes en forsker og endelig forskningsfrihed, -styring og -ledelse. Det er en grundig bog, båret af forfatterens enorme viden og overblik. Formen er beskrivende men også af og til polemisk, og forfatterens store engagement i emnet træder tydeligt frem. Sprogligt tilgængelig for alle, men emnet og omfanget vil begrænse målgruppen til personer omkring forskningsmiljøerne samt politikerne, der skal have overblikket og fordele de midler, der altid er for få. Grundigt noteapparat og stor litteraturliste.

Forfatteren har tidligere skrevet Forskningens verden : prydhave, nyttehave, vildnis, 2003, og tidligere i år udkom antologien Hvad er forskning : normer, videnskab og samfund, 2010.

En engageret bog om forskning, der beskriver systemets opbygning og sætter det ind i såvel en historisk som politisk-økonomisk ramme.