Bøger / skønlitteratur / roman

Stakkels Jim


Detaljer


...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...


Beskrivelse


Da Jørgens storebror dør, går han til grunde og genopstår som 19-årig som Jim, der vil være Danmarks bedste kunstner. Vennen Iggy fortæller tyve år senere om Jims succes og galskab.

Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 25. juni 2020

af

af

Birgit Sloth

d. 25. juni 2020

Da Jørgens storebror dør, lægger Jørgen fortiden bag sig og bliver som 19-årig til Jim, der vil være Danmarks bedste kunstner. Psykologisk roman om kunstverdenen og generelt om at være menneske. For læsere med interesse for filosofi.

Jim møder den jævnaldrende litteraturstuderende Iggy, der som selvudslettende, usikker person bliver en målestok for Jim, der med uovervindelig vilje og energi opnår international succes som kunstner. Iggy og Jim bliver venner, og Iggy lover at fortælle Jims historie. Den kommer her tyve år senere og falder i fire dele: i 1993 hvor Jim opstår, i 1996-2003 hvor Jims karriere eksploderer, et afsnit hvor Jim er indlagt på det psykiatriske hospital Sankt Hans (et sted uden tid) og til sidst Jims dagbogsnotater. Finn Janning er filosof og forfatter til to romaner og en række fagbøger.

En psykologisk interessant og tankevækkende skæbnefortælling, fortalt med et humoristisk tvist. Den lægger op til debat om, hvad kunst er og kan samt om mediernes rolle. Jim er totalt grænseløs, der er en del sex i romanen, og sproget skifter fra det direkte til det mere filosofiske. Dagbogsoptegnelserne viser Jims komplekse sind, og selv om Iggys fortælling viser vej til en forståelse af Jim, kan det være krævende læsning.

Michel Houllebecq er en mester til provokerende og tankevækkende romaner. I hans Kortet og landskabet gives et billede af den internationale kunstverden.


Berlingske tidende

d. 20. juli 2020

af

af

Jakob Genz

d. 20. juli 2020