Bøger / faglitteratur

Summerhillskolen


Beskrivelse


Om den engelske Summerhillskoles historie og om den pædagogik, der ligger bag : frihedspædagogik og tillid til den menneskelige natur.

Anmeldelser (8)


Bibliotekernes vurdering

d. 24. okt. 2003

af

af

Karsten Boll (skole)

d. 24. okt. 2003

Summerhillskolen lever stadigvæk, hvilket kan ses på www.summerhillschool.co.uk. Med denne genudgivelse af bogen, som starter med et dansk forord fra 2003, indledes med yderligere et forord af Erich Fromm, der skriver om de steder, hvor han ikke er helt enig med Neill i opfattelsen af børneopdragelse. Ellers er resten af bogen en ny udgave af bogen fra 1963. En del af nutidens pædagogiske opfattelse om læring kan man se har rødder tilbage til A.S. Neills syn på, hvordan man gør børn harmoniske og frie og dermed parate til at lære samt at tage ansvaret for egen læring. Det passer imidlertid ikke sammen med tidens politiske ønske om opstramning og bindende trin- og slutmål og et stringent uddannelsesforløb for de unge. Bogen er stadig et vægtigt indlæg i den pædagogiske debat, selvom nogle af beskrivelserne virker 60'er-agtige og dermed lidt nostalgiske. Til pædagog- og læreruddannelserne samt til selvlæsning for den voksne, interesserede læser.


Bibliotekernes vurdering

d. 19. dec. 2018

af

af

E. Reimann-Petersen

d. 19. dec. 2018

Blandt Summerhill-skolens 45 elever praktiserer A. S. Neill sin specielle pædagogik, hvis hovedprincip er gennemført frihed uden frygt - en frihed, der gør hans kostskole til en slags »Gør-som-du-vil«-skole. Der er det uimodsigeligt rigtige i hans teorier, at sand opdragelse ikke kan baseres på tvang og trusler, men visse sider af hans opdragelsesmetoder kan ikke umiddelbart godtages eller tænkes overført til den offentlige skole eller til hjem i al almindelighed. Han viser sin nære tilknytning til Freud gennem sin fremhævelse af seksualdriften som den underbevidste drivkraft for enhver handling hos et barn og mener gennem analyse af barnets tilsvarende ubevidste behov at kunne bringe det ud over alle problemer. Bogen vil have noget at sige enhver pædagogisk interesseret læser, og selv om flertallet måske ikke vil anerkende dens teorier som den universalopskrift, der efter Neill's mening løser ethvert opdragelsesproblem, vil bogen under alle omstændigheder give fortrinligt stoftil diskussion. Kun for større biblioteker.


Folkeskolen

Årg. 121, nr. 11 (2004)

af

af

Tonny Hansen

Årg. 121, nr. 11 (2004)


Land & folk

d. 11. jan. 1964

af

af

Viggo Hartmann

d. 11. jan. 1964


Information

d. 6. feb. 1964

af

af

David Favrholdt

d. 6. feb. 1964


Fyens stiftstidende

d. 15. maj 1984

af

af

R. D.

d. 15. maj 1984


B.T.

d. 20. mar. 1964

af

af

Holger Hansen

d. 20. mar. 1964


Berlingske aftenavis

d. 21. jan. 1964

af

af

K. Grue-Sørensen

d. 21. jan. 1964