Bøger / skønlitteratur til børn / noveller

Supertanker - fra unge om 90'erne


Beskrivelse


Bogens digte, noveller, essays skrevet af 10 unge er et tværsnit af deres aktuelle tanker og problemer - nedture og opture, kærlighed og død, angst og fremtid, underholdning og holdning, moral eller ej, on-line eller nærvær.

Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 3. juli 1996

af

af

Karsten Boll (skole)

d. 3. juli 1996

En længe savnet antologi med bud på, hvordan vores samtid ser ud set med 10 unge skribenters øjne. Antologien er blevet til ved en konkurrence udskrevet af en boghandlerkæde, og indlæggene er valgt ud blandt 300 modtagne manuskripter. I forordet siges, at teksterne ikke nødvendigvis er de 10 mest velskrevne, men de repræsenterer de mest interessante og foruroligende tanker og formuleringer om medier, kærlighed, økologi og oprør. Indlæggene, der er meget tidstypiske, har meget differentierede synspunkter på, hvordan vort årti ser ud lige fra håbløsheden i "Akvariepigen" til de moralske skrupler over at skulle være med på den trend, der siger, at bedrag er o.k., sålænge man ikke bliver taget i "Askes eventyr" . Samlingen består af 2 prosadigte og 8 noveller, der alle hver på sin måde har nogle moralske budskaber til modtagerne. Min favorit er "On-line", hvor to personer opnår kontakt på en internet-café, hvor det viser sig, at de sidder ved siden af hinanden. Nogle indlæg er skrevet i tidens jargon - og andre i et abstrakt billedsprog. Den tynde papirkvalitet er dog lidt distraherende for læsbarheden på bagsiden af det titelblad, der præsenterer de enkelte tekster. Antologien er oplagt i forbindelse med periodelæsning i dansk i 9.-10. klasse, men kan også anvendes til selvlæsning fra 8. kl. Supplerer fint bl.a. Knuste ruder (1992)og Ung i Norden (1988).


Bibliotekernes vurdering

d. 3. juli 1996

af

af

Per Drustrup Larsen

d. 3. juli 1996

Bogen rummer 10 indlæg udvalgt blandt 300 indsendte til konkurrence udskrevet af Bog & Idé. I forordet skriver en af redaktørerne, Jesper Green, at det ikke nødvendigvis er de mest velskrevne tekster, men vurderer dem som de mest interessante og foruroligende. Disse vurderinger er hans og forlagets, men den udgivne bog er ikke noget epokevækkende mesterværk. Derimod er den et ganske godt signalement af en generations univers og et tværsnit af dens aktuelle tanker og problemer. De 10 bidrag er meget forskellige i form og litterær genre - digte, noveller, essays m.v. - og med både pessimisme, mere neutrale holdninger og også lidt optimisme og humor som baggrund. Emnerne er bl.a. disse: nedture og opture, kærlighed og død, identitet og krise, individ og fællesskab, angst og fremtid, unge og ældre, forældre og unge, underholdning og holdning, moral eller ej, on-line eller nærvær. Bør nydes og overvejes i mindre doser samt gerne diskuteres i relevante sammenhænge især blandt de næsten jævnaldrende fra 14 år - og interesserede voksne.