Bøger / faglitteratur / bibliografier

Sydhavsøen : nydelsens geografi


Beskrivelse


Ide- og litteraturhistorie om øen, havet og øhavet fra 1700-tallet og frem til i dag.

Anmeldelser (10)


Bibliotekernes vurdering

d. 9. maj 2018

af

af

Peter Holm Rasmussen

d. 9. maj 2018

Vi tages med på en fantastisk 300 års kulturhistorisk rejse ind i de europæiske drømme og fortællinger om de paradisiske sydhavsøer. Drømme som ikke altid holder trit med virkeligheden, men som har givet os udlængsel, eventyr og fantasirige historier. For idé- og litteraturhistorisk interesserede.

Det europæiske blik på de eventyrlige sydhavsøer har været præget af eksotisme, kolonialisme, paradisisk blændværk og imperialisme. I 300 år har vi drømt drømme om de paradisiske urtilstande og naturmennesket, og kunstnere og eventyrere har fartet ud til øerne, øhavet og oceanet for at udleve længslen. Bogen er fyldt med eksempler fra rejselitteraturen, dagbøger, historiske dokumenter, romaner, film og malerier. Vi støder på kunstenere som Gaugin, Melville, Louis Stevenson, Jules Verne, Heyerdahl og Marlon Brando. Bogen er gennemillustreret med kort, litografier, malerier og fotos.

En pragtfuld bog, både i indhold og udstyr, der rækker langt ud over sit umiddelbare fagområde. Kan med stort udbytte læses af alle, der har den mindste eventyrlyst og nysgerrighed på det eksotiske og samtidigt ønsker at forstå det idehistoriske grundlag og de kulturstrømninger, der har taget sit afsæt i drømmen om sydhavsøerne. Samtidig er den et indlæg til at forstå verdens nuværende tilstand, hvor netop ørigerne og oceanerne kræver øget fokus, pga. de klimamæssige udfordringer.

Læsere af Troels Kløvedals bøger, fx Hvad sang sirenerne, kan læse videre her.


Politiken

d. 26. juni 2018

af

af

Jes Stein Pedersen

d. 26. juni 2018


Kristeligt dagblad

d. 26. juni 2018

af

af

Carsten Bach-Nielsen

d. 26. juni 2018


Weekendavisen

d. 6. sep. 2019

af

af

Anne Knudsen (f. 1948)

d. 6. sep. 2019


Weekendavisen

d. 28. sep. 2018

af

af

Klaus Wivel

d. 28. sep. 2018


Religion

2019, nr. 2

af

af

Finn Stefánson

2019, nr. 2