Bøger / skønlitteratur til børn / roman

Sydpå


Beskrivelse


Ida går i 6. klasse, og alle i klassen skal noget spændende i sommerferien. Ida bor alene med sin mor, og de har ingen penge. Alligevel fortæller hun alle, at hun skal sydpå.

Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

d. 20. sep. 2019

af

af

Stine Veisegaard

d. 20. sep. 2019

Ida går i 6. klasse, og alle i klassen skal noget spændende i sommerferien. Ida bor alene med sin mor, og de har ingen penge. Alligevel fortæller hun alle, at hun skal sydpå. Fra 12 år.

Ida bor alene med sin arbejdsløse mor i et lejlighedskompleks. De har ingen penge, og Ida er flov over, de bare skal være derhjemme. Ida beslutter sig for at bilde sine kammerater ind, at hun skal sydpå, for ikke at skille sig ud. Sommerferien bliver dramatisk, da hun bliver konfronteret af pigerne i klassen med, at hun lyver. Til gengæld bliver hun gode venner med den nye dreng Vilhelm, der er flyttet ind i samme lejlighedskompleks. Vilhelm bor alene med sin far, og de mangler også penge. I den gamle viceværts kælder indretter de deres eget lille hotel, som om de var sydpå. Sideløbende oprulles et gammelt kærlighedsdrama mellem den gamle vicevært og en beboer. Forfatteren har tidligere udgivet børnebøger fx Alting begynder med efterår.

Vellykket bog, der med stor indlevelse beskriver det at vokse op i fattigdom. Idas tanker og forholdet til den arbejdsløse mor, mindreværdsfølelse og skammen virker både autentisk og hjerteskærende. En fin fortælling, hvor historien fanger og har en smuk slutning. Desværre har bogen en lidt kedelig forside.

Neja og manden i tårnet omhandler også en barndom under fattige sociale vilkår og er til samme aldersgruppe.