Bøger / skønlitteratur / roman

Syner og fristelser


Beskrivelse


Historisk roman om benediktinermunken Othlo af St. Emmeram, der bliver ramt af sygdom og derefter får en række syner, der bringer ham fra Himlens rosenby til Helvedes smedjer og bordeller. Her ser han både de frelstes fornøjelser og de dømtes pinsler.

Anmeldelser (11)


Bibliotekernes vurdering

d. 13. maj 2015

af

af

Thomas Ry Andersen

d. 13. maj 2015

Fabelagtig og original historisk roman som henvender sig til læsere af den lidt smallere, eksperimenterende danske litteratur.

Romanen handler om benediktinermunken Othlo af St. Emmerram, f. ca 1010, og tilknyttet St. Emmerams koster i Regensburg i Bayern. Indledningsvis bliver han syg og bæres fra klosterets spisesal til sygesalen. Det ene øjeblik er han sig bevidst om, hvad munkene omkring ham foretager sig, det næste øjeblikblik får han en række syner. I følgeskab med en ånd forestiller han sig bl.a. en rejse til himlens byer og lande, hvor han ser de frelstes fornøjelser, og senere, nu også i følgeskab med et enormt lam, rejser de over det rasende Verdenshav med sløvtrasende uhyrer til Helvedes smedjer og bordeller, hvor han ser de dømtes pinsler. Med "Syner og fristelser" afslutter Harald Voetmann (f. 1978) sin historiske romantrilogi, der også tæller VågenAlt under månen, der portrætterer antikkens Plinius den Ældre og Alt under månen, om renæssancens Tycho BraheRomanen handler om benediktinermunken Othlo af St. Emmerram, f. ca 1010, og tilknyttet St. Emmerams koster i Regensburg i Bayern. Indledningsvis bliver han syg og bæres fra klosterets spisesal til sygesalen. Det ene øjeblik er han sig bevidst om, hvad munkene omkring ham foretager sig, det næste øjeblikblik får han en række syner. I følgeskab med en ånd forestiller han sig bl.a. en rejse til himlens byer og lande, hvor han ser de frelstes fornøjelser, og senere, nu også i følgeskab med et enormt lam, rejser de over det rasende Verdenshav med sløvtrasende uhyrer til Helvedes smedjer og bordeller, hvor han ser de dømtes pinsler. Med "Syner og fristelser" afslutter Harald Voetmann (f. 1978) sin historiske romantrilogi, der også tæller Vågen, der portrætterer antikkens Plinius den Ældre og , om renæssancens Tycho Brahe.

Othlos syner, fristelser og tanker om synd vækker på eminent vis middelalderens kristne verdensbillede til live. Den ene herlige scene efter den anden står i kø. Uforglemmelig er ikke mindst sekvensen, hvor Othlo gør sig tanker omkring det syndige i broder Gehrwas' toiletbesøg.

Kan sammenlignes med Henrik Stangerups historiske romantrilogi, Vejen til Lagoa SantaDet er svært at dø i DieppeBroder Jacob, Det er svært at dø i Dieppe og Broder JacobKan sammenlignes med Henrik Stangerups historiske romantrilogi, Vejen til Lagoa Santa, og Broder JacobKan sammenlignes med Henrik Stangerups historiske romantrilogi, Vejen til Lagoa Santa, Det er svært at dø i Dieppe og .


litteratursiden.dk

d. 17. dec. 2015

af

af

Jørgen Dissing Nørgaard

d. 17. dec. 2015

Syner og fristelser kan og vil det hele – den er fantastisk sjov, vild, vildt langt ude og så alligevel seriøs, vedkommende og temmelig tankevækkende. Og det bedste er alligevel sproget. Syner og fris...


LitteraturNu [online]

d. 11. juni 2015

af

af

Felix Rothstein

d. 11. juni 2015


Berlingske tidende

d. 23. maj 2015

af

af

Søren Kassebeer

d. 23. maj 2015


Politiken

d. 22. maj 2015

af

af

Thomas Bredsdorff

d. 22. maj 2015


Jyllands-posten

d. 22. maj 2015

af

af

Tobias Skiveren

d. 22. maj 2015


Kristeligt dagblad

d. 27. maj 2015

af

af

Lars Handesten

d. 27. maj 2015


Information

d. 28. maj 2015

af

af

Tue Andersen Nexø

d. 28. maj 2015


Standart

Årg. 29, nr. 3 (2015)

af

af

Karen-Margrethe Simonsen

Årg. 29, nr. 3 (2015)