Bøger / skønlitteratur til børn / roman

Syrenparken


Beskrivelse


Krimi. En libanesisk dreng bliver stukket ned i elevatoren i den opgang, hvor 13-årige Molly bor. Sammen med vennen Mustafa forsøger hun at opklare forbrydelsen.

Anmeldelser (4)


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Erik Boas Pedersen (skole)

d. 18. dec. 2018

En mindreårig arabisk dreng myrdes brutalt i en elevator i det stærkt socialt belastede Syrenparken. Det bliver indgangsvinklen på et indblik i den 13-årige Mollys liv, der, frivilligt ellerufrivilligt, samtidig kommer til at fremstå som en genopfriskning af den socialrealistiske genre, sådan som den så ud i 70'erne, hvor det handlede lige så meget om meninger som litteratur. Og vikommer igennem en stor del af det sociale katalog: forvirrede, normløse børn, vold, incest, voldtægtsforsøg, fremmedhad, butikstyveri, en mor, der drikker sig fra sans og samling på den lokalebodega, en kriminalsag om pillemisbrug, hvor en led pusher dukker op. Altsammen garneret med de forventelige holdninger og derfor rimeligt forudsigeligt, inklusiv en perfid fremstilling af jydersom småracister, og politiet som egentlig meget flinke fyre, men håbløst amatøragtige i arbejde og efterforskning. Uanset hvad bogen iøvrigt måtte gemme af kvaliteter, virker det som om 20 årsudvikling inden for børne- ogungdomslitteraturen er gået sporløst hen over forfatteren. Den stillestående og intetsigende forside af Molly og Mustafa, der iagttager pusheren i ejendommens dør,lægger ikke mange alen til bogen og vice versa. Forfatteren har tidligere udgivet to bøger, Kup og kærester og Springkniven , begge bragt som radioføljeton.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Mogens Bille

d. 18. dec. 2018

Forfatteren til de to radioføljetoner Kup & Kærester (1993) og Springkniven (1994) -har med Syrenparken skrevet sin tredje børnebog. Og denne har samme tema som i Springkniven - nemlig denspirende racisme i det danske samfund. Syrenparken er trods sit smukke navn et boligkompleks, der repræsenterer alt andet end det navnet signalerer. Druk, narkotika, arbejdsløshed, racisme og morder dagligdagen for den 13-årige, Molly, veninden Line, og kæresten Mustafa. Dennes lillebroder bliver stukket ihjel, og Molly mistænker sin alkoholiserede moders samlever, Hans Jørgen, for at væregerningsmanden. Hans Jørgen er iøvrigt tæt på en fuldbyrdet voldtægt mod bogens hovedperson - Molly. Denne muntre mixture er ingredienserne i en utroværdig historie, som trods forfatterens sikkertvelmente og sympatiske forsøg på at skabe modstand mod racisme blandt børn og unge, aldrig nogensinde bevæger sig udover det klichéprægede og trivilitterære niveau. En trist, dysterforsideillustration er desværre kuni overvældende omfang i overensstemmelse med bogens indhold. Selvlæsning fra 5. klasse.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Irene Aagaard

d. 18. dec. 2018

Forfatteren har tidligere skrevet to radioføljetoner for børn, der også er udgivet i bogform. Dette er en socialrealistisk nutidsroman, der foregår i betonslumkvarteret 'Syrenparken'. Enlibanesisk dreng bliver dræbt af knivstik i elevatoren i den opgang, hvor 13-årige Molly bor. Kvarterets beboere, der tæller mange indvandrere er naturligvis meget opskræmte, og situationenforværres yderligere, da flere indvandrerdrenge bliver overfaldet. Molly og Mustafa, den dræbte drengs storebror, forsøger at opklare drabet. Samtidig har Molly problemer med sin mor, der drikker,og med moderens kæreste, der forsøger at voldtage Molly. Forfatteren tager fat på en række sociale problemer: indvandrerproblematik, voldtægtsforsøg, incest, alkoholisme og butikstyveri, men ingenaf temaerne behandles særligt dybtgående. Desuden er dialogen, sproget og personbeskrivelsen triviel og stereotyp, og historien formår derfor ikke at fænge og engagere læseren. Beskrivelsen af etbarns utryghed ved at leve i etvoldeligt miljø er relevant nok, men bogen er desværre ikke helt vellykket. Målgruppen er de 12-13 årige.


Samspil

Årg. 13, nr. 3 (1996)

af

af

Per Birkebæk

Årg. 13, nr. 3 (1996)